Признаха за виновен бивш служител на ЦРУ, предал тайни на Уикилийкс

Getty images (архив)
share

Вчера в Ню Йорк бивш компютърен специалист на ЦРУ бе признат за виновен за предаване през 2017 на сайта Уикилийкс на разработвани от него програми за кибершпионаж, които са принадлежали на ЦРУ, едно от най-големите изтичания на материали на агенцията, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Тридесет и три годишният Джошуа Шулти бе признат за виновен "за един от на-позорните актове на шпионаж в американската история, нанесъл много големи вреди", посочи в изявление прокурорът Деймиан Уилямс. Присъдата на Шулти ще стане ясна по-късно.

През 2016 г., работейки за елитен екип, специализиран в кибершпионаж, Шулти започнал да събира програми за дистанционно следене на компютри и управляване на съдържащата се в тях информация, зловреден софтуер, вируси. През март 2017 г. Уикилийкс започна да разпространява тези 8761 документа, което злепостави ЦРУ и даде на хакерите по цял свят същите инструменти, с които разполагаше и американското разузнаване.

Уикилийкс тогава заяви, че източникът му иска да предизвика по този начин публичен дебат за безопасността, създаването, използването и демократичния контрол върху кибероръжията.

Според обвинението Шулти е искал да си отмъсти на ръководството на агенцията, което не застанало на негова страна в конфликт с колегите му. Т"ой знаел, че по този начин ще нанесе и големи съпътстващи щети на сигурността на САЩ", посочи обвинението.

Мъжът бързо бе заподозрян и през 2017 г. му бяха предявени засекретени обвинения, след като в компютрите му бяха открити видеа с детска порнография. По-късно те бяха преформулирани и той бе обвинен в кражба и предаване на класифицирана информация по закон за борба с шпионажа.
През 2020 г. съдебен състав го осъди за лъжесвидетелстване, но не постигна съгласие по други от други от предявените му обвинения и процесът бе обявен за невалиден. След втория си  процес той бе признат за виновен по осем обвинения в шпионаж и едно за измама.

Водещи новини

Още новини