НАТО осъди признаването на ДНР и ЛНР от Русия

gettyimages
share

"Осъждам признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики от страна на Русия. Това допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подкопава усилията за разрешаване на конфликта и нарушава споразуменията от Минск, по които Русия е страна". Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

"През 2015 г. Съветът за сигурност на ООН, който включва Русия, потвърди пълното си уважение към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Донецк и Луганск са част от Украйна", добави той.

Путин изпраща руски военни в Донецк и Луганск като миротворци

Според него Москва продължава да подхранва конфликта в Източна Украйна, като предоставя финансова и военна подкрепа на сепаратистите. "Освен това се опитва да създаде претекст да нахлуе отново в Украйна", допълва Столтенберг, цитиран от Нова телевизия.

"НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Съюзниците призовават Русия най-категорично да избере пътя на дипломацията и незабавно да обърне масовото си военно натрупване в и около Украйна и да изтегли силите си от Украйна в съответствие с международните си задължения и ангажименти", посочва генералният секретар на НАТО.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини