Блинкън обеща да взима предвид мнението на американски дипломати, които имат възражения и несъгласия с политика му

Getty (архив)
share

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща днес да взима предвид разногласните мнения на други американски дипломати относно политиката, която води, и да извърши щателно проучване за евентуални грешки, допуснати по време на породилото полемика американско изтегляне от Афганистан, предадоха световните агенции.

В реч, посветена на модернизирането на Държавния департамент, Блинкън се похвали, че е съживил "канала на разногласията" - добре установен процес, чрез който дипломатите могат да споделят с тяхното ръководство критични мнения относно официалната американска политическа линия.

"Разногласието е нещо патриотично. Разногласието не трябва само да бъде защитавано, то трябва и ще бъде приемано добронамерено", увери Блинкън. После добави, че чете и отговаря лично на всички мнения, които достигат до него по този канал.

Блинкън призова в по-широк аспект за създаване на култура на конструктивно и професионално разногласие, за да стане по-силна външната политика на САЩ. Той обяви създаването на друг канал, посветен на новите идеи, за да може чрез него дори най-малко консултираните дипломати да допринасят във взимането на креативни решения.

"Каналът на разногласието" е създаден по време на войната във Виетнам и имаше различна съдба през годините. При президентството на Доналд Тръмп държавните секретари Рекс Тилърсън и Майк Помпейо бяха обвинявани, че не взимат предвид различаващи се мнения.

През юли дипломати изпратиха на Блинкън нота, в която го предупреждаваха за по-бързо рухване на афганистанските власти пред напредъка на талибаните и го призоваваха незабавно да създаде въздушен мост за евакуацията на американци и застрашени афганистанци. Правителството на президента Джо Байдън тогава ускори издаването на визи за тези застрашени от талибаните афганистанци, които са работили за САЩ, но започна истинските операции за евакуация набързо едва в последния момент, когато талибаните бяха вече пред вратите на Кабул. Американската републиканска опозиция, но също и много демократи и служители на Държавния департамент разкритикуваха тогава управлението на тази кризисна ситуация.

Американски министри се опитвали да убедят Байдън да удължи военното присъствие в Афганистан


Блинкън обяви днес, че е поискал изготвянето на серия от вътрешни доклади, за да установи как е можело по-добре да се предвидят и организират тези евакуации.
Той обаче похвали операцията по евакуация от Афганистан в речта си днес. Но Блинкън добави, че неговото ведомство трябва да извлече поуки от този опит и да прави нещата по-добре, ако в бъдеще възникне подобен сценарий.

Речта си Блинкън произнесе в Института за външна политика в Арлингтън в щата Вирджиния.

Същевременно стана ясно, че Държавният департамент ще проверява програмата за специални имигрантски визи, за това как се обработват досиетата на афганистанци, за да бъдат приети те за бежанци и да бъдат пренастанени в САЩ. Повече детайли в тази насока не бяха дадени.

Водещи новини

Още новини