По време на визитата си в Джакарта Блинкън призова Китай да престане с агресивните си действия

  • 14 декември 2021 06:51

  • 933
  • 1
По време на визитата си в Джакарта Блинкън призова Китай да престане с агресивните си действия
© Getty images

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова днес от Джакарта Китай да престане с агресивните си действия в Индо-Тихоокеанския регион, предадоха световните агенции. Визитата на Блинкън в Индонезия е етап от неговата първа обиколка в Югоизточна Азия.

"Ние сме решени да гарантираме свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, където агресивните действия на Пекин застрашават търговския обмен в размер на над 3 трилиона долара всяка година", заяви Блинкън в реч в Индонезийския университет.

Той потвърди ангажимента на Вашингтон за мир и стабилност в Тайванския пролив и акцентира върху желанието на САЩ да засили съюзите си с държавите от региона. Блинкън подчерта, че неговата страна се ангажира да защитава правото на всички страни да избират собствения си път, свободни от какъвто и да е натиск или сплашване.

САЩ ще бойкотират Олимпийските игри в Пекин

Блинкън обвини Китай, че претендира върху морета, които са отворени за всички и че манипулира отворените пазари чрез субсидии за държавните си компании или, че отказва износа за или денонсира споразумения със страни, чиито политики оспорва.

"Страните от региона искат това поведение да се промени. Ние също", каза Блинкън. Районът отчита нарастване на напрежението. Пекин претендира за почти цялата територия на Южнокитайско море. Претенции върху него имат и Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам. Зоната е от ключово значение за търговския обмен.

"Заплахите се развиват, нашият подход в областта на сигурността трябва да се развива с тях. За да стане това, ние ще разтичаме на нашата най-голяма сила: нашите съюзи и партньорства", заяви Блинкън. "Ние ще приемем стратегия, която по-тясно ще обедини всички наши инструменти на националната ни сила - дипломация, армия, разузнаване - с тези на нашите съюзници и партньори", добави той. "Това ще включва и свързване на отбранителната промишленост на САЩ и на Азия, интегриране на веригите за доставки, сътрудничество в областта на техническите иновации", подчерта той.

Китай строи нова военноморска база в Африка?

Блинкън съобщи, че САЩ разработват план за икономическо развитие на Индо-Тихоокеанския регион. Той подчерта, че САЩ не се опитват да карат страните да избират между тях и Китай или да влизат в конфликт с Китай. Но добави, че за агресивните действия на Китай има оплаквания от Северна Азия до Южна Азия, от река Меконг до Тихия океан. По време на обиколката си Блинкън ще посети и Малайзия и Тайланд, информира БТА.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
933 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хе

2021.12.14 | 08:33

1
Егати наглеца, като че ли Китай прави учения в Мексиканския залив, а не сащ в южно китайско море.

Добави коментар

Водещи новини