Семейства на жертви на атентатите от 11 септември с условие пред Байдън

Getty Images/Guliver (архив)
share

Роднини на хора, загинали при атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, се обявиха против участието на президента Джо Байдън във възпоменателни прояви за жертвите, ако не разсекрети държавни документи, които според тях ще покажат, че лидерите на Саудитска Арабия са подкрепили атаките, предаде Ройтерс.

С наближаването на 20-ата годишнина от нападенията семействата на жертвите, заедно с хора от службите за оказване на помощ и оцелели при атентатите, разпространиха днес писмо, в което призоваха Байдън да не присъства на тазгодишните възпоменания, ако не оповести документите.

Проверяват се връзки между джихадистите от Париж и Брюксел и атаките от 11 септември в САЩ

"Двайсет години по-късно просто няма причина . . . тази информация да се държи в тайна. Но ако президентът Байдън отстъпи от ангажимента си и застане на страната на саудитското правителство, ще бъдем принудени открито да се противопоставим на всякакво участие на неговото правителство в каквито и да е възпоменателни церемонии за 11 септември", се казва в писмото, подписано от около 1700 души, пряко засегнати от атентатите.

Саудитското посолство в САЩ засега не е отговорило на запитване за коментар.

Семействата на жертвите отдавна искат американските власти да оповестят документи, които да покажат дали Саудитска Арабия е подпомогнала или финансирала някой от 19-те свързани с Ал Каида извършители на нападенията, отнели живота на почти 3000 души.

Меча на отмъщението подготвя нов 9/11?

Петнайсет от 19-те похитители са били от Саудитска Арабия. Американска правителствена комисия не установи доказателства, че Саудитска Арабия пряко е финансирала Ал Каида, но остави отворен въпроса дали е възможно отделни служители да са направили това.

Саудитска Арабия е съдена за милиарди долари от семействата на близо 2500 от жертвите и от над 20 000 пострадали хора, компании и различни застрахователи.

Водещи новини

Още новини