Япония се готви да наложи по-строги ограничения в столицата заради новия вариант на коронавируса

getty images
share

Правителството на Япония обяви днес, че повишава степента на заплаха от коронавирус в столицата Токио, което е стъпка към налагането на по строги мерки срещу разпространението на по-заразен вариант преди летните олимпийски игри, на които градът ще е домакин, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Националната ваксинационна кампания върви мудно и повечето жители на Токио още са ваксинирани, а броят на новозаразените се увеличава.

Повишеният статут на заплаха, огласен от премиера Йошихиде Суга, ще позволи на управителя на столичната префектура да разпореди съкращаване на работното време на баровете и ресторантите, с налагане на глоби за нарушителите и отпускане на обезщетения за онези, които спазват мерките.

Вероятно новият режим на живот в Токио ще започне в началото на следващата седмица и ще продължи до 11 май. Повечето от заразяванията в града се свързват с посещения в нощни клубове и закусвални, но напоследък вирусът се разпространява също в офиси, старчески домове и училища, казват експерти.

В Япония откриха нов щам на COVID, устойчив на ваксини

Премиерът Суга повиши и равнището на заплаха в западния град Киото и в южната префектура Окинава, където през последните седмици също нараства броят на заразените.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини