САЩ разшириха обхвата на ограниченията за износ на стоки за Русия заради отравянето на Алексей Навални

gettyimages
share

САЩ разшириха обхвата на ограниченията за износ на стоки за Русия заради аферата с отравянето на опозиционера Алексей Навални, което според американското разузнаване е дело на Москва, съобщава БТА.

Министерството на търговията на САЩ не описа в подробности новите ограничения, а единствено посочи в кратко изявление, че те допълват обявените на 2 март. На тази дата САЩ наложиха финансови санкции на седем високопоставени руски официални представители, сред които е шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников.

CNN: САЩ може да наложат нови санкции на Русия следващата седмица

Те представляваха главно замразяване на евентуални техни авоари в САЩ. Бюрото по индустрията и сигурността на търговското министерство пък добави 14 имена в списъка на санкционирани лица, който ограничава експорта, реекспорта и трансфера на продукти за някои страни, когато се смята, че те са замесени в дейности, нарушаващи националната сигурност или външнополитическите интереси на САЩ.

В такива случаи към износа се прилагат изисквания за допълнителни разрешителни. Търговското министерство на САЩ заяви, че "се е ангажирало да попречи на Русия да се сдобие с американски технологии, които може да се използват за зловредни цели в областта на химическите оръжия".

Водещи новини

Още новини