Джо Байдън: Ще бъда президент на всички американци

Getty
share

Във Вашингон се състоя церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън.

Избраният през ноември 2020 г. държавен глава бе придружаван от съпругата си Джил Байдън, вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг Дъглас Емхоф.

Семейство Байдън отиде на църква

На церемонията присъстваха бившите президенти Джордж Уокър Буш (2001 - 2009 г.) и съпругата му Лаура Буш,  Бил Клинтън (1993 - 2001 г.) и Барак Обама (2009 – 2017 г.) и техните съпруги Хилари Клинтън и Мишел Обама.

Държавният глава на САЩ Джими Картър (1977 – 1981 г.) е заявил, че няма да участва в тържествата заради напредналата си възраст (96 години).

Четиридесет и петият държавен глава Доналд Тръмп по-рано обяви, че няма да присъства на церемонията във Вашингтон, там обаче бе бившият вицепрезидент Майк Пенс. 

Заради церемонията във Вашингтон бяха предприети безпрецедентни мерки за сигурност. Полицията в столицата на САЩ обяви, че е разчистила улиците на града от привърженици на Доналд Тръмп.

 

Припомняме, че на 6 януари 2021 г. група привърженици на 45-ия американски президент нахлу в сградата на Капитолия в опит да попречи на федералните парламентаристи да потвърдят победата на Байдън.

Официалната част на церемонията бе открита с речи на сенаторите Ейми Блокубар и Рон Блънт. Двамата поздравиха Байдън и Харис с избирането и им пожелаха успех.

Националният химн на САЩ  The Star-Spangled Banner ("Знаме, обсипано със звезди“) бе изпълнен от Лейди Гага.

Камала Харис се закле пред съдията от Върховния съд Соня Сотамайор – първата жена в институцията, която е от латиноамерикански произход.

Джо Байдън положи клетва пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс да спазва Конституцията и законите на САЩ. "Нека Бог да ми е на помощ!, каза новият президент, цитиране последните думи от клетвата на амираканските държавни глави.

 "Днес е исторически ден", това каза новият президент на САЩ Джо Байдън малко след като положи клетвата.

"Демокрацията в опасност", допълни 46-ият държавен глава на Америка. "Ние сме велика държава и ще вървим напред", каза още той.

"Ние обаче ще останем единни и ще преодолеем всички предизвикателства. Това са расизмът, безработицата, коронавирусната инфекция и омразата", продължи Байдън.

"Ние се нуждаем от единство, за да запазим страната. Аз ще бъда президент на всички американци, дори и на тези, които не ме подкрепиха по време на кампанията ми за президент на САЩ", категоричен бе новият стопанин на Белия дом.

 

 

Водещи новини

Още новини