Ню Йорк таймс: Много американци са си поели дъх

  • 21 януари 2021 09:33

  • 380
  • 1
Ню Йорк таймс: Много американци са си поели дъх
© Getty (архив)

Встъпването в длъжност на новия 46-ти президент на САЩ Джоузеф Байдън, първата му реч като държавен глава и първите му действия на поста са водеща тема за печатните издания от двете страни на океана, а фразата на Байдън "демокрацията надделя" е избрана за водещо послание под главата на "Ню Йорк таймс", "Файненшъл таймс" и "Гардиън".

Водещото заглавие на "Вашингтон пост" е "Байдън: единството е пътят напред".

Лондонският "Дейли телеграф" е избрал друг цитат от речта на Байдън: "Да спрем тази негражданска война", а "Таймс" е избрал "Време за единство", вплетено в голяма снимка на целувка на Байдън и съпругата му Джил.

Испанският в. "Мундо" извежда в заглавие казаното от Байдън, че "Има много неща, което трябва да изцелим", а берлинският в. "Билд", който е с най-голям тираж в Европа, е избрал за заглавие "Завръщане за Америка". Консервативният германски вестник "Зюддойче цайтунг" пък избира за заглавие "Нова ера за Америка".

Лондонският "Гардиън" коментира вчерашното водещо световно събитие с констатацията, че сега Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е президент, но Тръмп подложи САЩ на изпитание за поколение напред. Авторът изтъква, че първата реч на Байдън като президент е била изцяло нетръмпистка и в нея е имало успокояващи нотки на реализъм, смирение, надежда и последователност.

Медия от Москва: Джо Байдън направи подарък на Русия

Американският в. "Хил" пише, че президентът Байдън наистина е лидерът на свободния свят и трябва да говори освен за обединение на американското семейство, за обединение на демократичните държави.

Заглавието на редакционната статия на американския вестник "Бостън глоуб" е риторичен въпрос "Може ли мехлем за ранена нация да се превърне в лепило, което да я скрепи?".

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Байдън е станал сигурната ръка сред толкова много хаос. Авторката пише, че Байдън не се е хванал на политическата стръв на Тръмп, който седмици наред след изборите се опитваше да обърне резултата от тях. "Вместо да се остави да бъде погълнат от тръмписткия хаос, Байдън се съсредоточи върху формирането на кабинета си и в подпомагане на Демократическата партия да спечели балотажите в щата Джорджия", отбелязва изданието. "А с очертаващия се втори процес за импийчмънт срещу Тръмп в Сената, 78-годишният Байдън запази непоколебимата си вяра в политическия център, като се позиционира като застъпник за всички американци и посредник между левите и десните", коментира "Ню Йорк таймс".

В заглавието на друг коментарен материал "Ню Йорк таймс" изтъква, че мнозина в цяла Америка са си поели дъх със започването на нова ера. Според автора, за много американци в изтощената и разделена страна, церемонията по встъпване в длъжност на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е била не просто преход, а промяна в духа на времето.

В тази връзка в. "Вашингтон таймс" коментира, че "Постиженията на Тръмп ще останат част от тъканта на Америка". Според изданието, политиките на Тръмп към Китай и Близкия изток ще бъдат запазени, но той е създал повече проблеми от необходимото. Изданието изтъква, че, ако не друго, Тръмп е сложил край на политическите династии на Буш и Клинтън и е извадил на показ пристрастията, а понякога и лицемерието, на всички политически страни във Вашингтон. Дори да не постигнал нищо друго, той трябва да бъде похвален за това от сънародниците си, обобщава "Вашингтон таймс".

Изданието съобщава също, че демонстранти срещу Байдън се нанесли щети на централата на Демократическата партия в Портланд, щата Орегон. Протестиращите са изрисували по фасадата анархистки символи.

В. "Ню Йорк таймс" пък съобщава, че крайно дясната групировка "Прауд бойс", чиито членове бяха сред най-ревностните привърженици на 45-тия президент Доналд Тръмп, е започнала да му се подиграва и да го нарича "слаб", което е знак за дистанциране от досегашния държавен глава.

 

Последвайте канала на

380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един каза

2021.01.21 | 12:07

1
може да има американци дето са си поели дъх, но има и много американци който са в паника.

Добави коментар

Водещи новини