Вашингтон е парализиран от безпрецедентни мерки за сигурност

gettyimages
share

Последен ден от мандата на американския президент - Доналд Тръмп. Броени часове преди наследникът му Джо Байдън да положи клетва, Вашингтон изглежда като военна зона. Това със сигурност ще бъде нетрадиционна церемония - без типичните стотици хиляди зрители, но и със затегнатите мерки за сигурност.

Семейство Тръмп няма да посрещне утре сутрин в Белия дом семейство Байдън, каквато е традицията.Настоящият президент ще отлети за Флорида преди клетвата на новия президент и няма да присъства на нея - нещо, което се случва за първи път от 1869 година.

Мелания Тръмп: Да бъда първата дама на САЩ бе най-голямата чест в живота ми

Обикновено предаването на президентската власт е събитие с високо ниво на сигурност, но тази година мерките са безпрецедентни. Пандемията наложи отлагането на повечето мероприятия в деня на инагурацията, а центърът на столицата е напълно отцепен.Традиционно стотици хиляди американци наблюдават церемонията във Вашингтон, съобщава БТВ.

Утре обаче вместо хора, ще бъдат поставени близо 200 хиляди национални знамена. Новият вицепрезидент обеща да работи усилено и благодари на избирателите.Тръмп ще подпише десетки укази, с които ще отмени много от политиките на Доналд Тръмп и ще върне Съединените щати обратно в Парижкото климатично споразумение. Но още в първия ден очакваме Байдън да предложи и имиграционна реформа, която касае десетки хиляди българи в Съединените щати без легален статут.

Новият президент е готов със законопроект, който ще даде зелени карти и американско гражданство в рамките на 8 години за всички, които са били нелегално там към 1 януари тази година.

„Джо Байдън и аз с нетърпение очакваме да работим с вас по пътя към по-светло бъдеще за всички, особено за онези, чиито гласове не винаги са били чувани. Нека да отделим момент да празнуваме и след това да се заемем с изграждането на Америка, такава, каквато знаем, че искаме“, каза Камала Харис – избрана за вицепрезидент на САЩ.

Прощално писмо дойде от първата дама.

„Да бъда първа дама на Съединените щати беше най-голямата чест в живота ми. Последните четири години бяха незабравими“, каза Мелания Тръмп – първа дама на САЩ.

Според Си Ен ЕН в оставащите часове на поста се очаква Тръмп да издаде списък с президентски помилвания за близо 100 души. Сред тях са близки до него сътрудници, като информациите сочат, че президента няма да вземе решение за собственото си помилване.

Водещи новини

Още новини