Последен ден на Тръмп в Белия дом: центърът на Вашингтон прилича на укрепен лагер

  • 19 януари 2021 06:15

  • 1534
  • 2
Последен ден на Тръмп в Белия дом: центърът на Вашингтон прилича на укрепен лагер
© Getty Images/Guliver

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън.

48 часа преди церемонията по полагането на клетва от Байдън, центърът на Вашингтон приличаше на укрепен лагер, отбелязва Франс прес.

Getty Images/Guliver 

Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица. Утре броят им ще достигне 25 хиляди. Националната гвардия ще охранява обширната "червена зона", простираща се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом.

Евакуираха Капитолия заради заплахи, над сградата се носеше дим

Улиците на Вашингтон бяха празни вчера - Денят на Мартин Лутър Кинг. По традиция на този официален празник, почитащ паметта на убития борец за граждански права, много американци се посвещават на доброволческа дейност, отбелязва АФП.

Getty Images/Guliver 

Това "е подходящ начин за излекуваме, обединим и възстановим тази страна, която обичаме", написа в Туитър Байдън. Той си е поставил за цел да помири американците, дълбоко разделени след управлението на Тръмп.

Вчера сутринта Байдън се включи в раздаване на храна от благотворителна организация във Филаделфия, щата Пенсилвания. Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф направиха същото в беден квартал на Вашингтон, предаде БТА.

В столицата, въоръжени войници и полицаи пред бронирани автомобили замениха обичайните зяпачи. Обикновено натоварени улици са блокирани с бетонни заграждения.

Най-малко двама въоръжени цивилни бяха задържани през последните дни край "червената зона".

Полицията на Капитолия задържа мъж с пистолет и боеприпаси

Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса, за да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 човека вече бяха повдигнати обвинения заради ролята им в насилието, което струва живота на петима души. Сред тях са бивши и настоящи представители на силите за сигурност.

Показаха нови кадри от щурма в Капитолия

За да гарантира, че бойците от Националната гвардия, разположени във Вашингтон, не представляват риск за сигурността, ФБР проверява тяхното минало.

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои процес срещу него в Сената.

Getty Images/Guliver 

Последното проучване на общественото мнение преди края на мандата на президента е неблагоприятно за него. Проведено от института "Галъп", то показва само 34 процента одобрение за Тръмп.

Рейтингът му е на най-ниското си равнище за тези четири години. Тръмп влезе в Белия дом с 45 на сто одобрение - дял, който се повиши до 49 процента в началото на миналата година.

Според американски медии през последния ден от мандата си 45-ият президент на САЩ ще помилва или замени присъдите на стотина души.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1534 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Илия

2021.01.19 | 06:32

1
Да е жив и здрав Джо Байдън! САЩ най-после се отървава от един опасен и корумпиран екстремист. По-прост, некомпетентен, и малоумен президент никога няма да имат. Добре че си оправиха огромния гаф от преди 4 години.

2021.01.19 | 07:23

2
да се готви нашият обратен долен ляв педал,чака го същото като тръмчо.

Добави коментар

Водещи новини