Двамата астронавти в капсулата на Спейс екс й дадоха името Капсула Индевър

share

Астронавтите на борда на частния космически кораб на компанията Спейс екс - Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, спазиха традицията и кръстиха капсулата при успешния й първи пилотиран полет до Международната космическа станция, пише БиБиСи.

Името, което двамата астронавти дадоха на кораба от типа Дракон е Капсула Индевър (Endeavour - в превод от английски: усилие, старание).

Това име не е избрано случайно. И двамата астронавти са летяли за първи път в космоса именно на борда на совалката на НАСА Индевър.

Повторен опит на историческия полет на НАСА и SpaceX, дадоха зелена светлина за изстрелването

Американските совалки бяха официално пенсионирани през 2011 г. и така се стигна до използването на услугите на частен космически кораб за транспортиране на американски астронавти до МКС 9 години по-късно.
Индевър е обаче и името на кораба, управляван от британския мореплавател Джеймс Кук, с който той потегля към Австралия през втората половина на 18-и век.

Днес капсулата с двамата астронавти ще се скачи с МКС. Това пътуване не е дълго - 402 километра, тоест колкото от Лос Анджелис до Сан Франциско.

Лошото време oтложи историческия полет на НАСА и SpaceX

Но корабът ще трябва да обиколи няколко пъти нашата планета, за да "улови" МКС. През това време екипажът ще тества системите за управление на капсулата.

Водещи новини

Още новини