Жена, обезобразена от шимпанзе, получи ново лице

Guliver / Getty Images
share

57-годишната Чарла Наш била ранена, след като 75-килограмово шимпанзе Травис, гледано от нейн приятел у дома, се нахвърлило върху нея.

Жената загубила ръцете, устните и очите си, което я оставила сляпа и обезобразена след нападението. Животното в крайна сметка било убито от полицията.

"За нас тя не е жена, която е била смачкана от шимпанзе", коментира д-р Бодан Помахак, ръководител на хирургическия екип. "За нас Чарла е един много смел и силен човек, който вдъхнови екипа да направи всичко възможно, за да й помогне да си върне стария живот".

Лицето на Наш е било възстановено миналия месец от медицински екип от повече от 30 лекари, медицински сестри и анестезиолози. Операцията продължила повече от 20 часа, в които екипът заменил носа, устните, кожата, мускулите и нервите на лицето на пациентката.

Благодарение на анонимен донор жената получила и зъби и небце като част от операцията.

Освен това тя била подложена на трансплантация на ръце, която се оказа успешна, но по-късно поради усложнения и пневмония, се наложило крайниците да бъдат премахнати. Все пак лекарите са оптимисти, че може да се направи трансплантацията на едната ръка, стига да се намерят други донори.

Тъй като Наш се възстановява успешно, лекарите твърдят, че тя ще възвърне обонянието си, както и отново ще запоне да усеща лицето си. Нейната реч отново ще бъде ясна и в крайна сметка, тя ще може да се усмихва, да показва емоциите си и да се храни нормално.

След периода на възстановяване лекарите очакват жената да води един по-нормален социален живот.

Водещи новини

Още новини