Майк Помпейо: Мадуро няма правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ

Getty Images
share

Николас Мадуро няма правомощията да скъсва дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след като Мадуро даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му, цитирано от Франс прес.

"САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението.

Мадуро обяви скъсване на дипломатическите отношения, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна опозиционния лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела.

Помпейо изрази задоволство, че Гуайдо е съобщил "на всички дипломатически мисии във Венецуела, че Венецуела възнамерява да запази дипломатическите си отношения с всички страни".

САЩ ще водят отношенията си с Венецуела "чрез правителството на и.д. президент Хуан Гуайдо, който покани дипломатическата ни мисия да остане във Венецуела", заяви Помпейо.

"Призоваваме армията и силите за сигурност на Венецуела да продължат да защитават благосъстоянието на всички венецуелски граждани и на намиращите се във Венецуела американски и други чуждестранни граждани. САЩ ще предприемат необходимите мерки да потърсят отговорност от всеки, който бе поставил в опасност сигурността на нашата дипломатическа мисия и служителите й", заяви Помпейо.
 

Водещи новини

Още новини