Мадуро: Прекъсваме отношенията си със САЩ, те искат държавен преврат

  • 24 януари 2019 06:29

  • 2290
  • 5
Мадуро: Прекъсваме отношенията си със САЩ, те искат държавен преврат
© Getty Images

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със САЩ, след като Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава, предаде Франс прес.

"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство", заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела.

В реч пред хиляди привърженици от балкон на президентския дворец в Каракас Мадуро обвини САЩ и опозицията, че се опитват "да извършат държавен преврат и да докарат на власт марионетно правителство".

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела пред десетки хиляди свои поддръжници, които протестираха в Каракас срещу втория мандат на Мадуро, който е оспорван от опозицията и не е признат от САЩ, ЕС и голяма част от международната общност.

Николас Мадуро поиска от държавните институции "да затегнат редиците в подкрепа на демокрацията" и отново призова армията, смятана за негов основен поддръжник, да му гарантира лоялността си.

"Призовавам армията, военните на нашата родина, националните въоръжени сили, към най-голяма вярност, единство и дисциплина. Ще спечелим и тази битка. Лоялни винаги, предатели никога!", заяви Мадуро.

Хуан Гуайдо пък заяви в Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света и изрази решимост да възстанови конституционния ред в страната, отбелязва ТАСС.

В писмо до посолствата на всички държави, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги призова да запазят дипломатическото си присъствие в страната.

До момента подкрепа на Гуайдо като временен президент на Венецуела освен САЩ са изразили Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай, Перу, Коста Рика и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Мексико и Боливия.

Последвайте канала на

БТА
2290 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.01.25 | 02:03

5

Тия скапани наднационални нефтени компании няма да се узпокоят докато не забият помпите си отново във Венецуела и не почнат да замърсяват на воля а не както в родната Америка където трябва да плащат за скъпи филтри и пречиствателни системи. Така и Дънди рови за злато без да си почиства в България. Но Дънди са спокойни Бойко не е Мадуро.

Бай Шиле

2019.01.24 | 07:45

4

Екстра Мадуро - така му викаха на бикът на село.

Българин

2019.01.24 | 07:41

3

Мадурът вече е пътник !

Това е мъж с топки, даже и в името си!

2019.01.24 | 07:04

2

А нашите путьовци са мекотели охлюви, лазят като плужеци в краката на краварите! И от България трябва да се махат краварите!

2019.01.24 | 07:02

1

Дните му са преброени на мадурът.

Добави коментар

Водещи новини