Сенатът на САЩ ще ограничи властта на Тръмп върху митническата политика

pixabay
share

В сряда Сенатът на САЩ предприе символична, но важна стъпка, целяща да утвърди неговата власт по отношение на налозите и митата, които вече бяха наложени от президента Доналд Тръмп. Това съобщава БНР, позовавайки се на "Уолстрий джърнъл".

Този ход от страна на Сената идва в момент, когато администрацията на Белия дом заплаши с въвеждането от септември на 10%-ни мита за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Гласуването бе разглеждано като показател за това дали контролираната от Републиканската партия Горна камара на американския парламент е склонна да се опита да укроти президента Тръмп.

Сенаторите гласуваха с 88 "за" спрямо едва 11 гласа "против" да инструктират депутатите, определени да изгладят различията с Долната камара относно законопроекта за разходите, да включат също така и разпоредба, даваща право на Конгреса да се намесва, когато изпълнителната власт взима решения да налага митнически тарифи въз основа на съображения, свързани с националната сигурност.

"Трябва да ограничим злоупотребата с президентската власт и да възстановим конституционната власт на Конгреса в това отношение", заяви сенаторът Джеф Флейк (републиканец от Аризона), който заедно със сенатор Боб Коркър (републиканец от Тенеси) беше един от авторите на тази мярка.

Водещи новини

Още новини