Тръмп: И Китай не успя да повлияе на Северна Корея

Getty Images/Guliver
share

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че усилията на китайския му колега Си Цзинпин да повлияе на Северна Корея да се откаже от ракетно-ядрената си програма, са останали безуспешни, предаде Ройтерс. Тръмп изрази това мнение в Туитър.

"Макар че аз високо ценя усилията на председателя Си и на Китай, насочени към това да помогнат относно Северна Корея, ефект нямаше. Е, Китай, поне се опита!", отбелязва Тръмп.

Президентът на САЩ хранеше големи надежди за по-тясно сътрудничество с Китай с цел оказване на влияние върху Северна Корея, и специално разчиташе на китайския президент за съдействие по въпроса. Двамата имаха добила широка публичност среща във Флорида през април и оттогава Тръмп често хвалеше Си Цзинпин и избягваше да критикува търговската политика на Пекин, посочва Ройтерс.

Не е ясно дали написанато от Тръмп в Туитър бележи значителна промяна в мисленето му относно американските усилия да спрат ядрената програма на Пхенян и неговите ракетни опити, или е промяна на американската политика към Китай, изтъква агенцията, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини