Китай: Някои изказвания от чужбина за кончината на Лю Сяобо са неподходящи

  • 14 юли 2017 09:00

  • 1307
  • 4
Китай: Някои изказвания от чужбина за кончината на Лю Сяобо са неподходящи
© gettyimages (архив)

Китай отхвърли критиките от чужбина след кончината на дисидента и носител на Нобеловата награда за мир Лю Сяобо, който почина вчера, предаде АП.

Външното министерство на Пекин заяви, че Китай е положил всички възможни усилия за лечението на Лю, след като той бе диагностициран с рак на черния дроб в затвора. "Чуждестранните държави не трябва да правят неподходящи забележки за начина, по който властите се справиха с казуса на Лю, който е вътрешен въпрос", каза китайското дипломатическо ведомство.

По-рано правозащитни организации и някои правителства призоваха Пекин да освободи Лю, за да може той да се лекува в чужбина, но Китай отхвърли призивите с аргумента, че той вече получава най-доброто възможно лечение. "Обръщаме се към съответните страни с призив да уважават суверенитета на Китай. В Китай има върховенство на закона. Въпросът с Лю Сяобо е вътрешен въпрос на Китай и чуждите държави следва да не правят неуместни коментари", заяви китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Дипломатическата централа напомни, че Лю Сяобо е бил осъден на затвор за нарушение на китайските закони. Когато е бил диагностициран с рак на черния дроб, "съответните организации и медицински учреждения на Китай предприеха всички възможни усилия за лечението му от хуманни съображения и в съответствие със закона", заяви китайското външно министерство.

На 23 декември 2009 г. Лю Сяобо бе осъден на 11 години затвор за "подстрекателство към сваляне на държавната власт". Лекуващият лекар на дисидента също увери, че дисидентът е получил най-доброто възможно лечение. "От деня на постъпването на Лю Сяобо в болницата бяха предприети всички възможни усилия за лечението му", заяви доктор Лю Юнпън от Първа болница към Китайския медицински университет на североизточния град Шънян. По думите на лекаря за консилиум са били привлечени и "известни специалисти" от Германия и САЩ.

Последвайте канала на

БТА
1307 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.07.28 | 11:43

3
Цървули!!!Китай,Руслямистан,Северна Корея и Иран,са следващите кандидати за Цветни революции!!!САЩ ще смачкат тези Смрадливи Азиатски Кочини!!!Вярно че ще отнеме време и ще има много жертви,но след това Светът ще е по-добро място за живеене!!!

2017.07.28 | 11:44

4
СТИГА СИ СЕ ПЕНЯВИЛ, УСРА СЕ ВЕЧЕ!

2017.07.28 | 11:43

1
ИЗБИВАНЕТО НА ОПОНЕНТИ СИ БИЛО ВЪТРЕШЕН ВЪПРОС

2017.07.28 | 11:43

2
..И ПРАВИЛНО ,НЕ Е РАБОТА НА ПЕДАЛИТЕ ОТ ЕС И КРАВАРИЯ ..НЯКОЙ ДА ИМ СЕ МЕСИ В ЕВАНЕТО..

Добави коментар

Водещи новини