Френски вестник: Светът е в напрегнато очакване

gettyimages (архив)
share

Макар демократката Хилари Клинтън да остава фаворит, нейният необуздан републикански съперник Доналд Тръмп продължава искрено да се надява на победа, която ще разтърси света, пише британският в. "Индипендънт" в деня на изборите в САЩ. След продължила 575 дни кампания, похарчени 2,1 милиарда долара и десетки скандали най-сетен настъпи онзи единствен ден, в който Америка ще реши съдбата си, а развръзката още не може да се предскаже, посочва вестникът.

В навечерието на изборния ден усилията на Клинтън и Тръмп за привличане на гласове достигна кулминационната си точка. Демократите започнаха деня на изборите с преднина от средно около три процента в националните допитванията, но анкетите на щатско равнище подсказват, че се запазват някои възможности за победа и на Тръмп сред белите избиратели от работническата класа, отбелязва в. "Гардиън". И двамата кандидат-президенти планират да проследят развоя на гласуването тази нощ в Ню Йорк, което накара властите в града да мобилизират най-значителното полицейско присъствие в историята му, допълва вестникът.

Хилари Клинтън или Доналд Тръмп? Америка се насочва към урните тази сутрин, за да реши изхода на предизвикалите най-голямо разделение избори в съвременната история, гласи заглавие на първа страница във в. "Телеграф". След 18-месечна ожесточена предизборна кампания само след часове най-сетне ще научим кой ще е следващият президент на САЩ.

"Клинтън - Тръмп: сблъсъкът на две Америки", гласи заглавието на челната страница на френския в. "Фигаро". Демокрацията, която ще се произнесе днес чрез урните, ще избира между две визии за Америка. Тръмп и Клинтън се различават в почти всяко отношение - характер, опит, програми. Залозите са съществени: икономическа ориентация, социален избор, имиграция, социална защита, военни и дипломатически опции, търговска политики.

Светът е в напрегнато очакване, тъй като двамата претенденти обещаха да поведат САЩ по диаметрално противоположни пътища. Контрастът е категоричен. Кандидатката на демократите е доста предвидима и международната общност малко или много знае какво да очаква от нея, което успокоява съюзниците на Вашингтон и безпокои противниците му, докато съперникът й е непредсказуем и в негово лице хората може да видят уникален шанс или огромен риск. Така или иначе отговорът скоро ще е ясен, допълва "Фигаро".

"И Клинтън, и Тръмп на президентския пост в САЩ ще са неудобни за Германия", отбелязва в електронната си версия германското сп. "Шпигел". И все пак ако Клинтън спечели, от германска гледна точка това ще е известно облекчение. Тя ще води външна политика съгласно принципите на американската следвоенна традиция. За нея Германия е важен партньор, с когото ще се съветва и по-възможност ще действа заедно. Клинтън и канцлерът Меркел се познават и се ценят взаимно. Тръмп обаче е непредсказуем. Никой не знае към какви възгледи ще се придържа във външната си политика, посочва в статията си политическият наблюдател Роланд Нелес.

"Хилари Клинтън завърши кампанията си с оптимизъм, а Доналд Тръмп - с мрачни предупреждения", отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Клинтън се обърна с призив към хората, чакали десетилетия в Белия дом да стъпи жена президент, с думите "Да творим история заедно". Искам гласовете на всички американци, демократи, републиканци, независими, които отчаяно се нуждаят от промяна, заяви на заключителния си митинг републиканецът. Контрастът между двамата кандидати и посланията им беше ярък до последния ден от кампанията. Клинтън направи оптимистично обобщение на кандидатурата си, а Тръмп остана верен на по-резкия подход, отправяйки нападки към "изопачаващите медии", "корумпираната върхушка във Вашингтон", както и нови, и нови подигравки по адрес на съперничката си.

Водещи новини

Още новини