Тръмп и Клинтън в битка за Белия дом на днешните президентски избори в САЩ

  • 08 ноември 2016 07:29

  • 3776
  • 1
Тръмп и Клинтън в битка за Белия дом на днешните президентски избори в САЩ
© Getty Images/Guliver

Избирателите в Съединените щати гласуват днес за президент, за подновяване на една трета от 100-членния Сенат, на цялата 435-членна Камара на представителите, както и в щатски референдуми по широка гама въпроси - смъртното наказание, правото на аборт, контрола над огнестрелните оръжия, узаконяването на марихуаната, увеличението на минималното заплащане и много други.

За президентския пост се състезават кандидатите на Демократическата партия - Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, на Републиканската - Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, на Зелените -Джил Стайн и на Либертарианската партия - Гари Джонсън, но последните двама с нищожни шансове.

Президентът на САЩ, освен държавен глава, е ръководител на правителството и главнокомандващ на въоръжените сили на най-могъщата държава в света.

Изборите за президент са непреки - гласува се за членове на избирателната колегия от 538 души, които малко по-късно избират формално президента, но обикновено веднага след приключването на т.нар. народен вот в изборната нощ се знае кой ще е новият президент. Той трябва да спечели подкрепата на 270 членове на избирателната колегия.

Социологическите проучвания почти през цялата кампания показваха преднина за Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 от средно 3-5 процента. В анкетата на "Вашингтон пост" и Ей Би Си от вчера, 7 ноември, Клинтън има подкрепа от 47 на сто, а Тръмп - 43 на сто, съобщи Ройтерс.

Според допитване на сп. "Икономист" и ЮГав, публикувано вчера вечерта, Клинтън води с 45 процента пред Тръмп, който има 41 процента, предаде Ройтерс.

Часове преди началото на изборите допитване на Ройтерс и на Ипсос показа, че Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 има около 90 процента шансове да победи Тръмп на вота. Клинтън има 45 процента пред Тръмп с 42 процента, сочи допитването. Много вероятно е Клинтън да спечели подкрепата на 303 членове на Електоралната колегия, а Тръмп подкрепата на едва 235 членове, показва също допитването.

Голямата неизвестна величина е избирателната активност. Около 40 милиона избиратели са се възползвали от правото на ранно гласуване до 4 ноември и статистически модели сочат, че в ранния вот Клинтън има преднина от 9 процента. Колкото е по-висока активността, шансовете на Клинтън се увеличават, тъй като тя има по-силна подкрепа сред жените, испанскоезичните избиратели, цветнокожите и средната класа, а Тръмп е харесван предимно от белите мъже без висше образование, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kрай на цитата

2016.11.08 | 19:43

1
Колкото е по-висока активността, шансовете на Клинтън се увеличават, тъй като тя има по-силна подкрепа сред жените, испанскоезичните избиратели, цветнокожите и средната класа, а Тръмп е харесван предимно от белите мъже без висше образование, пише БТА.

Добави коментар

Водещи новини