Тръмп: Планът на Клинтън за Сирия ще доведе до Трета световна война

Getty Images/Guliver
share

Кандидатът за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп заяви вчера, че планът на Хилари Клинтън за Сирия ще "доведе до Третата световна война" поради потенциалната възможност за военен конфликт с ядрената сила Русия, предаде Ройтерс.

В интервю, в което преобладаващият фокус беше върху външната политика, Тръмп каза, че разгромяването на "Ислямска държава" е с по-голям приоритет, отколкото сирийският президент Башар Асад да бъде убеден да се оттегли. По този начин той омаловажи като значение една от отдавнашните цели на американската политика, отбелязва Ройтерс.

В разговора Тръмп се усъмни, че Клинтън ще може да преговаря с руския президент Владимир Путин, след като го е демонизирала, обвини Барак Обама за влошените отношения на САЩ с Филипините и се оплака от липса на единство в лагера на републиканците, посочвайки, че ще победи с лекота, ако партийното ръководство го подкрепи.

По отношение на гражданската война в Сирия Тръмп заяви, че Клинтън може да вкара САЩ в световна война, ако бъде възприет по-агресивен подход за разрешаване на конфликта, пише БТА.

Клинтън призова за създаване на зона, забранена за полети, както и на "зони за сигурност" на терена с цел да бъде защитено мирното население. Някои анализатори се опасяват, че охраната на тези зони може да вкара САЩ в пряк конфликт с руските изтребители.
"Това, което трябва да направим, е да се фокусираме върху ИДИЛ. Не трябва да се фокусираме върху Сирия", каза Тръмп, докато вечеряше пържени яйца и наденица в голф комплекса си "Тръмп Нешънъл Дорал Маями" във Флорида. "Ще се окажем в Трета световна война, ако слушаме Хилари Клинтън", каза той.

"При това положение вече няма да се бием само срещу Сирия, ще се бием срещу Сирия, Русия и Иран, нали така? Русия е ядрена държава, но държава, където ядреното оръжие действа за разлика от други страни, които само говорят", заяви Тръмп.

Тръмп каза, че Асад е много по-силен сега, отколкото преди три години. Той заяви, че това сирийският президент да бъде накаран да се откаже от властта е по-маловажно от разгрома на "Ислямска държава".

"Асад е от второстепенно значение за мен, приоритет е ИДИЛ", каза той.

Водещи новини

Още новини