Защо златото ще поскъпва независимо кой е следващият президент на САЩ?

  • 20 октомври 2016 09:36

  • 2841
  • 2
Защо златото ще поскъпва независимо кой е следващият президент на САЩ?
© gettyimages (архив)

Продължително поскъпване на златото, ако Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския спечели, и по-кратък скок, ако Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 победи, прогнозира анализатор.

"Досега тази година цените на златото се радват на силно повишение, докато пазарът продължава да гадае какъв ще бъде темпът и точният момент на следващото повишаване на лихвените проценти в САЩ. С наближаване на изборния ден обаче се очаква в центъра на вниманието да бъде битката за президентския пост в САЩ. И няма значение дали кандидатът на Републиканската партия Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския или излъчената от демократите Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 ще се очертае като следващия президент на Съединените щати, златото вероятно ще излезе победител", коментира Джордж Милинг-Стенли, ръководещ инвестиционната стратегия при златото в State Street Global Advisors.

"Бих очаквал устойчиво нарастване на цената на златото, ако Тръмп бъде избран, и може би по-малка продължителност, ако победителка е Клинтън", казва той. "Почти няма съмнение, че евентуална победа на Тръмп би била разрушителна и в политически, и в икономически план, предвид че точно това обеща кандидатът", допълва анализаторът. "Бих предположил, че цените на златото ще се повишат на фона на засиленото изкупуване на благородния метал като сигурно убежище, в случай че Тръмп победи", прогнозира той.

Тръмп обеща радикални намаления на данъците и огромен скок на разходите за инфраструктура с аргумента, че планът ще създаде милиони нови работни места. Клинтън призова за данъчни увеличения за богатите. Тя се обяви и за затваряне на "вратичките" при корпоративното облагане и други реформи, които биха подпомогнали финансирането на неин собствен план за инфраструктурни разходи.

Само че цените на златото вероятно ще скочат, дори и опонентката Клинтън да спечели президентството, твърди Милинг-Стенли. Според него златото вероятно няма да отчете толкова силно поскъпване при победа на Клинтън, в сравнение с Тръмп, но при Клинтън като президент се очакват инфлационни последици, които ще означават и по-високи цени на благородния метал. Златото често се използва като защита от инфлация.

"Малко подробности са достъпни от плановете на Клинтън за повишени разходи за инфраструктура, но това би могло да бъде фактор за ускоряване на темпа на инфлация", отбелязва коментаторът. И все пак президентските избори вероятно са временно разсейване.

Милинг-Стенли твърди, че лихвите ще останат в центъра на вниманието на пазара на злато. До момента "не съм видял убедително доказателство за някакви значителни движения в ценовия контингент на златото въз основа на развитието на предизборните кампании и очаквам това да продължи", казва той. "Промените в тълкуването на финансовите пазари дали новите коментари на Федералния комитет по отворените пазари (ФКОП) трябва да се разглеждат като агресивни или миролюбиви вероятно ще продължат да доминират".

Златото "реагира много повече на опасенията около лихвените проценти, отколкото на президентската политика", което дава допълнителна нестабилност за благородния метал и финансовите пазари повсеместно, коментира анализаторът. А предвид сегашния климат на несигурност, Милинг-Стенли не вижда голям низходящ риск за златото.

Декемврийските златни фючърси се търгуваха за 1262,90 долара за тройунция във вторник. Скъпоценният метал е поскъпнал с около 19 % за годината до момента, продължавайки да има шансове да прекрати тригодишната поредица от годишни загуби. Щом ФКОП наистина вдигне лихвите, Милинг-Стенли очаква щатският долар да поевтинее, а цената на златото да нарасне, както се случи, когато през декември 2015 година бе обявено лихвеното увеличение с 25 базисни пункта.

"Движенията на долара до голяма степен ми изглеждат като повторение на практиката "купи слух, продай новина", която наблюдавахме миналия ноември и декември", посочва инвестиционният стратег.

Последвайте канала на

БТА
2841 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
при рептилите е

2016.10.26 | 10:55

2
златото отдавна го няма .

2016.10.26 | 10:55

1
....и нашето поскъпва ....в канада и кравария

Добави коментар

Водещи новини