Вероятността жена от US силитe в Ирак да бъде изнасилена от колега е повече от смъртта

share

Изнасилванията в американската армия са станали толкова често явление, че се смята, че жена войник в Ирак е по-вероятно да бъде нападната от свой колега, отколкото да бъде убита при вражески огън, пише британският в. "Гардиън".

Проблемът е толкова сериозен, че група ветерани съдят Пентагона с искане за реформа. 28 ищци - трима мъже и 25 жени (първоначално жалбоподателите били 17, но станали повече) са завели дело, оплаквайки се, че са станали жертва на сексуално насилие, докато служили във въоръжените сили. Те обвиняват бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Робърт Гейтс, че са толерирали практиката да бъдат наказвани жените и мъжете, съобщавали за сексуални престъпления, че не са реагирали на липса на възмездие за извършителите.

Откакто съдебното дело стана факт през февруари, още 400 души са се свързали с адвокат Сюзън Бърк, която води делото, и най-вероятно ще се присъединят към ищците. Сега те са в тревожно очакване на съдебно решения, което ще отговори на въпроса дали
ще се стигне до процес. Екипът на защитата на министерството на отбраната подаде иск за прекратяване на делото, цитирайки съдебно постановление от 1950 г., в което се казва, че правителството не носи отговорност за щети, претърпени от служители, които са на действителна военна служба. До ден днешен военнослужещите не могат да съдят работодателя си, отбелязва вестникът.
Независимо дали ще се стигне до процес или не, случаят повдига булото на явление, възприемано като някаква мръсна малка тайна на американските военни, пише "Гардиън". Миналата година е докладвано за 3158 сексуални престъпления в редовете на американските въоръжени сили. От тях едва 529 са стигнали до съдебната зала, а присъди са издадени само за 104, показва докладът за 2010 г. на службата за предотвратяване на сексуални престъпления и за ответни действия SAPRO към министерството на отбраната. Тези цифри обаче дават представа само за част от действителността. За сексуални посегателства масово не се съобщава. В същия доклад се твърди, че миналата година е имало още 19 000 недокладвани случая на сексуално насилие.
Междувременно министерството по въпросите на ветераните публикува независимо изследване, което показва, че една от всеки три жени е преживяла сексуална травма, докато е била на активна военна служба. За сравнение - в цивилното общество жертва на сексуално насилие става всяка шеста жена, сочат данните на американското министерство на правосъдието.

Водещи новини

Още новини