Доклад от САЩ: ГМО-храните може да са полезни

gettyimages (архив)
share

Храните, които съдържат генномодифицирани организми (ГМО), не само са безвредни, но може и да са полезни, предаде Интерфакс.

Руската агенция цитира обширен доклад на Националните академии по наука, техника и медицина от САЩ. Авторите на документа са анкетирали 80 експерти от различни области на знанието, анализирали над 900 научни публикации и са провели интервюта с повече от 700 представители на обществени организации. Документът е бил рецензиран от 26 учени.

В документа се посочва, че в момента в селското стопанство се използват два вида ГМО. Първият е устойчив към насекоми (съдържат бактерията Bacillus thuringiensis). Другият е устойчив към хербициди. Двата вида се използват най-често при отглеждането на соя, царевица и памук. Над 90 процента от тези култури, отглеждани в САЩ, имат имунитет.

Съставителите на доклада твърдят, че ГМО нямат дългосрочни негативни ефекти върху здравето на хората и домашните животни. Изследователите също не са регистрирали и увеличаване на случаи на ракови заболявания. ГМО-растенията също така са устойчиви към редица зловредни бактерии.

ГМО дават по-високи добиви. Този показател обаче е зависим от начина и мястото на отглеждане на културите. Авторите на документа също посочват, че законите на определени държави възпрепятстват международната търговия с този вид продукти.

Водещи новини

Още новини