Американски учени искат забрана на ГМО на човешки ембриони

  • 01 декември 2015 14:09

  • 2587
  • 1
Американски учени искат забрана на ГМО на човешки ембриони
©

Група американски учени и активисти призоваха да бъде забранен в целия свят новият метод за редактиране на гени на човешки ембриони. Те представиха доклад, свързан с етичните норми на технологията, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според тях изтриването на специфични участъци от ДНК, може да доведе до генетично модифициране на деца и трябва да бъде спряна, преди да започне използването й, заявиха учени от Центъра за генетика и общество и от асоциацията "Приятели на Земята". "Веднъж започнал процесът, връщане назад няма да има. Това е линия, която не трябва да пресичаме" - каза един от авторите на доклада Пийт Шанкс.

Въпреки, че технологията CRISPR/Cas 9 може да помогне за предотвратяване на наследствени заболявания, нейните противници се безпокоят от това, че ефектът й върху бъдещите поколения не е известен, както и от това, че е възможно родителите да поискат да получат с нея по-съвършени бебета, например по-интелигентни или по-атлетични. Методът позволява на специалистите с помощта на ензими да манипулират гени, като при функцията "намери и замести" в текстовото редактиране.

Докладът е публикуван преди конференцията, организирана от Американската академия на науките и сродните й организации от Китай и Великобритания след серия събития тази година, които наложиха обсъждането на технологията.

През март група учени, водени от един от откривателите на технологията CRISPR, призоваха за доброволно отказване от използването на метода за зародишно редактиране, припомня БТВ. Малко след това обаче екип от китайски специалисти обяви, че е направил първия експеримент за промяна на ДНК на човешки ембрион. Това предизвика голямо възмущение, въпреки уверенията от страна на китайските учени, че са използвали нежизнеспособни ембриони. В САЩ изследванията със зародишно редактиране са забранени до уточняване на етичната им страна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Етиката понякога пречи

2015.12.08 | 15:15

1
Мафията на хипитата е пуснала корени навсякъде. Милиони хора по света страдат от генетични заболявания, защото са родени по естествен начин, но малоумните хипите с добро здраве казват не, няма да се модифицират ембриони, за да се раждат здрави хора.

Добави коментар

Водещи новини