САЩ позволи ГМО сьомгата

  • 20 ноември 2015 12:48

  • 3266
  • 3
САЩ позволи ГМО сьомгата
©

За първи път в историята американската Инспекция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration - FDA) позволи да се употребява за храна генетично модифицирано месо, пише nauka.offnews.bg

Експертите признават за безопасна сьомгата AquAdvantage, отгледана с помощта на въвеждането на чуждо ДНК.

Според прессъобщение на FDA след задълбочено проучване Инспекцията по храните и лекарствата одобри за храна сьомгата AquAdvantage. FDA не намира никакви разлики в хранителните и биологичните свойства на ГМО сьомгата в сравнение с обикновените. Фрагментът ДНК, въведен в рибата за ускоряване на растежа й, не й причинява вреда. Но, благодарение на него, рибата наддава 2-3 пъти по-бързо от традиционната сьомга като за отглеждането й е необходимо 25% по-малко храна.

"FDA внимателно анализира информацията за сьомгата AquAdvantage, представена от AquaBounty. Инспекцията установи, че рибата отговаря на нормативните изисквания и употребата й за храна е безопасна", - заяви директорът на Центъра за ветеринарна медицина към FDA Бернадет Дънам.

Сьомгата AquAdvantage е генетично модифицирана форма на обикновената атлантическа сьомга, проектирана и разработена от корпорацията AquaBounty Technologies. Медиите съобщават, че хормонът на растежа за нея е заимстван от най-големия вид тихиокеанска сьомга - кралската сьомга. За да се запази активността на хормона се е използвал генетичен материал на американска змиорка - също най-големият представител на семейството си.

Продуктите от генетично модифицираната сьомга се произвеждат само от една американска компания AquaBounty Technologies в два завода в Канада и Панама. Рибата ще бъде отглеждана във вътрешни водоеми в Канада. На резервоарите са монтирани множество бариери за предотвратяване на изтичане на риба и хайвер. Но, както е отбелязано в прессъобщението, дори ако отделни екземпляри AquAdvantage избягат, те не могат да се възпроизвеждат на свобода или да се размножават помежду си с океанската популация, защото са стерилни. Заявката за одобрение на компанията AquaBounty Technologies, която произвежда ГМО рибата, престоява 12 години от 2003 г. насам във FDA. Компанията започва разработката на този вид риба през 1989 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
3266 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.06.01 | 15:24

3
те всички са ГМО в тая страна с промити мозъци !!! само РУСИЯ !!!
В е л и к и я

2016.05.04 | 19:13

2
Яжте американци ГМО , че фармацевтиката и медицината да правят трилиони печалби ....Ще дойде време там да хващат врабчета по улиците та да яднат нормално месо , което пак е под въпрос щото не се знае те къкво са яли ......

2016.05.04 | 19:13

1
скоро да я очакваме и в България, нали се подписа договора за тихоокеанска търговия , ще ядеме американски змиорки

Добави коментар

Водещи новини