НАТО трябва да е единна срещу руската агресия, заяви министърът на отбраната на САЩ

gettyimages
share

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър призова Германия и другите съюзници от НАТО да застанат единни срещу руската агресия и другите заплахи за сигурността в региона, но настоя, че никой не се стреми към втора Студена война или нов горещ конфликт с Москва, предаде БТА, позовавайки се на АП.

В реч в Берлин Картър обърна внимание на напредъка, който е постигнала Европа след края на Студената война, и заяви, че не трябва да се позволи на Русия да върне часовника назад. "Не се стремим към студена, камо ли към гореща война с Русия. Не се стремим да превърнем Русия във враг. Не се заблуждавайте обаче - ние ще защитаваме съюзниците си, законовия международен ред и положителното бъдеще, което той ни носи. Ще застанем срещу действията на Русия и опитите й да възстанови сфера на влияние от съветско време", каза Картър в речта си в берлинския мозъчен тръст Атлантик Брюке, който набляга на германско-американските отношения.

Картър похвали германските лидери за водещата им роля в усилията за решаване на руско-украинската криза и за изпращане на военни наблюдатели в мисията в Украйна. Той отново прикани Германия и други страни от НАТО да спазят обещанията от срещата на върха на алианса в Уелс миналата година за увеличаване на разходите за отбрана. Картър предупреди, че съществува безспорна тенденция към капсулиране и всеки трябва да се опази от това изкушение. След Берлин министърът на отбраната на САЩ ще посети Естония и Брюксел, където ще участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Водещи новини

Още новини