Русия спира диалога със Запада

  • 12 март 2015 09:26

  • 3045
  • 7
Русия спира диалога със Запада
© gettyimages

Руският мораториум върху изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), обявен през 2007 г. от Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, "получи вчера логично продължение", пише "Росийская газета".

От 11 март делегацията на Русия не участва в заседанията на Съвместната консултативна група за ДОВСЕ. Без да напуска договора де юре, Москва спира диалога със Запада по този документ. Интересите й в преговорите за ДОВСЕ ще бъдат занапред представлявани от Беларус, посочва руският официоз. Московското министерство на външните работи мотивира тази стъпка с това, че страните от НАТО разширяват границите на алианса и с всички средства пречат да влезе в сила споразумението за адаптиране на ДОВСЕ. При това положение за Русия е безсмислено и скъпоструващо да поддържа жизнеспособен режима за контрол върху обикновените оръжия в Европа, се казва в статията.

Според вестника, заради ДОВСЕ Русия "сериозно е съкратила въоръженията си в европейската част от страната" и е изгубила отбранителни възможности - "международните ангажименти са й вързали ръцете, докато държавите от НАТО, нератифицирали адаптирания договор, спокойно разполагат свои подразделения и бойна техника в бивши соцстрани и републики от СССР". "Нещо повече, движението на НАТО към нашите граници напоследък се ускори", пише руското издание.

"Западът открито пренебрегваше" адаптирания ДОВСЕ, "затова се изчерпа и нашето търпение", коментира руският аналитик Руслан Пухов. "Русия е принудена да предприема ответни стъпки", казва военният експерт Махмут Гареев, армейски генерал. Замразила участието си в договора през 2007 г., Русия се надяваше на подобрение в отношенията си със Запада, но това не се случи, казва генерал-полковник Леонид Ивашов. САЩ разполагат военна инфраструктура в балтийските страни, необхванати от ДОВСЕ, и може да формират там "ударни групировки, директно застрашаващи Русия", твърди Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

Окончателното спиране на руското участие в ДОВСЕ се дължи на Уикилийкс - това заявява Михаил Улянов, ръководител на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи, цитиран в "Независимая газета". Според публикувани секретни документи на САЩ, Вашингтон е забранил на съюзниците си да обсъждат всякакви съществени въпроси в консултативната група за договора, пояснява Улянов.

САЩ доста бързо реагираха на действията на Москва. На 11 март щатското финансово министерство съобщи за нови санкции срещу Русия, отбелязва "Новие известия". Вестникът изрежда санкционираните този път украинци, проруски сепаратисти и руснаци, също и две юридически лица - това са руският Евразийски младежки съюз, подкрепящ сепаратистите, и Руската национална търговска банка, работеща основно в Крим. "Новите американски санкции излязоха още по-малко осезаеми за страната ни от предишните. Забележително е обаче самото им въвеждане", се казва в материала.

Според "Московский комсомолец", ДОВСЕ със сигурност би останал жизнеспособен още известно време, ако го бяха спазвали всички подписали го страни. Това обаче не стана. Така че окончателното изтегляне на Русия от ДОВСЕ, който ограничава днес отбранителните й способности, е оправдано и логично не само в очите на руските, но и на мнозина западни експерти, заключава вестникът.

Последвайте канала на

БТА
3045 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
национал социалист

2015.06.10 | 07:54

5
Много важно ,че спира диалога.Скоро Руския народ ще свали тази комсомолска сбирщина в Кремъл и цяла Русия ще приемат модела на Националсоциализма,а Меркел ще бъде публично разстреляна на площада в Дрезден.Германия ще има нов ЛИДЕР-нов водач-Нов РАЙХ ФЮРЕР и Русия ще се поклони на Германия.Америка също ще претърпи реформи и Обонго публично екзекутиран-няма да има републиканци и Демократи-Ще има само една идеология-НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ и на цялото земно кълбо ще се вее СВАСТИКА
FUCK NAZISM

2015.06.10 | 07:54

7
Айде първо вземи да се гръмнеш!!!

2015.06.10 | 07:54

6
Е-е-е, баце, ти да не си преродения Химлер? :)
национал социалист

2015.06.10 | 07:54

4
Палестина ще бъде освободена,а евреите изхвърлени в Мъртво море,всички негри от Европа,Азия и Америка ще бъдат екстрадирани в АФРИКА от където са дошли като роби,Лондон ще бъде изравнен със земята,Шотландия отделена,а в Париж над Айфеловата Кула ще се вее свастика,Япония отново ще бъде супер сила в Азия,а Иран център на Исляма.
балканджи Йово

2015.06.10 | 07:53

3
" Достойно есть" братя руси ! Вашите ръководители са достойни хора и затова ще продължавате да се развивате възходящо ,не като нашата нещастна родина България,която е под робството на банките от САЩ. Бъдете живи и здрави,за да бъдете нашата надежда и "светлина в тунела" създаден от наши и чужди предатели.

2015.06.10 | 07:53

2
От известно време наблюдавам Петър Петров, и установих, че все повече и повече простее. Жалко за момчето.
2+

2015.06.10 | 07:53

1
Yankee GO home!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини