САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия

Getty Images/Guliver
share

Съединените щати прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. "Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той.

Няма да има промени в разположението на американските въоръжени сили в Европа и Средиземноморието, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Сенатската комисия по външните отношения подготвя законодателни мерки в подкрепа на Украйна и води консултации с правителството на президента Барак Обама за възможни санкции срещу отделни руски граждани и сътрудничещи с тях украинци,  съобщи председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от  Ройтерс.

"Руската военна интервенция в Украйна е ясно нарушение на международното право и изисква бърз и съгласуван отговор от международната общност в подкрепа на Украйна и в отпор на руските усилия за анексия на украинска територия със сила",  заяви в декларация Менендес, сенатор демократ от Ню Джърси.

Възможните мерки включват забрана за издаване на визи, замразяване на авоари, прекратяване на продажбата на военни  стоки и на военното сътрудничество, както и икономически санкции.

Сенатската комисия разработва законодателен пакет, подкрепян и от републиканци, и от демократи, за отпускане на кредитни  гаранции от поне 1 милиард долара в подкрепа на украинската икономика, посочи Менендес. Комисията ще разреши оказване на  техническа помощ на Украйна за реформи в енергетиката, както и помощ за изборния процес, за укрепване на гражданското общество  и за борба с корупцията.

Заместник-държавният секретар Уилям Бърнс ще направи в четвъртък оценка на ситуацията в Украйна пред сенатската комисия по външните отношения, посочи нейният председател Робърт Менендес.

Редица депутати в Конгреса изразиха готовност бързо да приемат законодателни мерки в подкрепа на Украйна, съобщи Франс  прес. След като бъде утвърден от комисията, пакетът от мерки трябва да бъде гласуван от Сената и от Камарата на  представителите. Този процес може да бъде ускорен, ако двете партии действат единодушно, отбелязва АФП.

НАТО съобщи, че свиква днес консултации по чл. 4 от Вашингтонския договор заради Украйна. Според посочения текст държавите от алианса се събират на консултации, винаги щом някоя от тях пожелае това и когато прецени,че териториалната цялост, политическата независимост и сигурността й са застрашени.

Днешното заседание се свиква по искане на Полша. Северноатлантическият съвет, съставен от посланиците на 28-те  държави от организацията, ще заседава в централата на алианса в Брюксел. Развитията в Украйна се разглеждат като заплаха за съседните държави, членуващи в НАТО. Тези събития се оценяват спрямо прякото им и сериозно отражение върху сигурността и  стабилността на евроатлантическата област.

За четвъртък председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой свиква извънредно заседание на държавните и  правителствените ръководители от ЕС по повод Украйна. Очаква се заседанието да започне в 12.30 ч. българско време и да продължи около четири часа.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди начините за намаляване на напрежението от настъпилата ситуация, уточняват от Съвета.

Водещи новини

Още новини