Джулиън Асандж: САЩ са екстремисти

share

САЩ са проявили екстремизъм по отношение на националната сигурност, каза основателят на Wikileaks, Джулиън Асандж, предаде Би Би Си.

По този начин създателя на сайта, разкрил поверителни документи на Държавния департамент на САЩ коментира снощното решение на съд, разглеждащ делото срещу основният информатор на Wikileaks. Редник Брадли Маминг бе признат за виновен по 20 обвинение, включително в кражба и компютърна измама. По този начин военният може да бъде осъден на 186 години затвор.

В същото време обаче Манинг бе оправдан по обвиванията в оказване на помощ на врага. Окончателното решение на магистратите се очаква да бъде огласено днес. Австралиецът, говорейки от посолството на Еквадор в Лондон заяви: Манинг е виновен за това, че разкри на американците и света извършваните от САЩ престъпления.

Това не е честен процес, допълни австралиецът, който се крие от съдебно преследване за сексуално посегателство в Швеция. Той се страхува, че може да бъде екстрадиран в САЩ, където е заплашен от смъртна присъда заради разгласяването на данните.

Водещи новини

Още новини