Еквадор заплаши със съд Великобритания

  • 25 октомври 2013 20:35

  • 788
  • 0
Еквадор заплаши със съд Великобритания
© Getty Images/Guliver

Еквадор заплаши да съди Великобритания в международни съдилища заради статута на Джулиан Асандж, ако страната отхвърли предложение въпросът да бъде обсъден в двустранна комисия.

Основателят на Уикилийкс се укри в посолството на Еквадор в Лондон през август 2012 г., за да предотврати екстрадирането си в Швеция, където трябваше да бъде разпитан по две дела за сексуално посегателство.

Асандж се опасява, че Швеция ще го предаде на американските власти, за да бъде съден заради публикуването на множество класифицирани американски документи. Но Великобритания отказа да му осигури безопасно пътуване до Еквадор.

С надежда да разреши безизходицата Еквадор предложи създаването на двустранна комисия, която да намери решение на проблема. "Надяваме се на отговор, включително писмен, от британските власти и ако те не го направят до няколко дни, ще трябва да подготвим международно дело, така че Великобритания да спази международното право", заяви външният министър Рикардо Патино в интервю за еквадорското държавно радио.

Ако Лондон отхвърли предложението, Патино заяви, че "няма да имаме никаква алтернатива освен да отнесем въпроса пред международни юрисдикции, за да изискаме спазване на правото на Еквадор за предоставяне на убежище и изпълнение на задължението им да осигурят безопасно заминаване".

Последвайте канала на

788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини