5000 православни отбелязаха Великден в Ню Йорк

share

Тържествени великденски богослужения се състояха днес в православните храмове из Ню Йорк. Службите бяха извършени от Нарофоминския архиепископ Юстиниан, управител на патриаршеските енории в САЩ, и други йерарси от Руската православна църква в чужбина (РПЦЧ). Молитви отправиха над 5000 вярващи, съобщи ИТАР-ТАСС.

В дните около Възкресение Христово местните православни традиционно се стичат за молитва в Знаменската синодална катедрала и Патриаршеската катедрала "Св. Николай" в Манхатън, също и в храма "Св. св. руски новомъченици и изповедници" в Бруклин, посочи пред агенцията Манхатънският епископ Йероним, викарий на Източноамериканската епархия от РПЦЧ. В руските православни храмове идват да се помолят най-вече хора, пристигнали от федерацията, и граждани на страните от ОНД, добави владиката. От време на време се отбиват и американци - потомци на първите емигранти от Русия, също и хора от друго потекло, приели православната вяра.

Днес храмовете бяха пълни с енориаши и мнозина вярващи успяха да влязат едва след края на пасхалното шествие. Заради блъсканицата обаче някои решиха да се помолят на улицата пред църковните двери, широко отворени за прииждащите богомолци, добавя агенцията.

Водещи новини

Още новини