Конгресът на САЩ одобри временно премахване на тавана на федералния дълг

share

Камарата на представителите одобри внесения от републиканците законопроект за временно премахване на тавана на федералния дълг на САЩ с четири месеца до 19 май, предаде АФП.

Гласуването в долната камара на Конгреса на САЩ до голяма степен бе по партийна линия. Доминираната от републиканците камара одобри мярката с 285 гласа "за" срещу 144 "против", като мнозина демократи разкритикуваха нейния краткосрочен характер. Очаква се законът да влезе в сила много бързо, тъй като доминираният от демократите Сенат и Белият дом вече дадоха да се разбере, че няма да пречат на неговото приемане. Лидерите на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ изразиха подкрепата си за мярката. Президентът Барак Обама обяви, че ще подпише закона, ако той бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената.

Законопроектът премахва временно тавана на федералния дълг, за да може правителство да продължи да взема кредити за задоволяване на непосредствени нужди. Министерството на финансите на САЩ предупреди по-рано, че таванът на федералния дълг, който в момента е 16,4 трилиона долара, трябва да бъде повишен до края на февруари.

Водещи новини

Още новини