В Белия дом започна среща за обсъждане на политиката за оръжията

share

Президентът Барак Обама е решен да предприеме действия срещу престъпленията с употреба на огнестрелно оръжие и обмисля изпълнителни заповеди за предотвратяване на нападения като масовото убийство миналия месец в начално училище в щата Кънектикът. Това заяви вицепрезидентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Байдън откри първата от поредица срещи в Белия дом с жертви на насилие с огнестрелни оръжия и поддръжници на контрола над оръжията. В срещата участва и министърът на правосъдието Ерик Холдър. Байдън посочи, че преди тези срещи е потърсил контакт с асоциацията на психиатрите и с религиозни общности. Срещите бяха насрочени след нападението в началното училище в Нютаун, щата Кънектикът, при което бяха убити 20 деца и шест учителки.

Веригата универсални магазини Уолмарт обяви, че ще прати свой представител на следващата среща с Байдън във Вашингтон утре, след като първоначално заяви, че няма да изпраща никого. Уолмарт е най-големият търговец на дребно в света и най-големият продавач на оръжия в САЩ. На утрешната среща ще има и представител на най-голямото оръжейно лоби в САЩ - Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA).

Обама заяви, че иска да се приемат нови нормативни актове за контрол над оръжията през първата година на втория му мандат, но оръжейният контрол предизвиква силни разногласия в САЩ, където правото на носене на оръжие е залегнало в конституцията, отбелязва Ройтерс. Екипът на Байдън разглежда законови мерки за забрана на автоматични карабини, но изследва и ролята на филмите и видеоигрите с насилие при масовите убийства с огнестрелно оръжие и проверява дали има адекватен достъп до лечението на душевни заболявания.

Водещи новини

Още новини