Русия загуби връзка със спътниците в орбита и МКС

share

Руските специалисти са загубили контакта си със сателитите си и безпилотните си летателни апарати, които обслужват Международната космическа станция (МКС), съобщава РИА „Новости”.

Макар все още да не са ясни със сигурност причините за възникналата ситуация, се смята, че повреда в магистрален комуникационен кабел, възникнала в района на Подмосковието, която се очаква да бъде отстранена в следващите 48 часа, е довела до загубата на контакта.

За момента е загубена връзката с основната телеметрична станция, базирана на руска територия. Заради това Центърът на управление на полетите в Байконур няма никакъв контрол върху руските модули от МКС и комуникационните сателити, но има гласова връзка с астронавтите на борда на МКС.

Предвиденото за 19 ноември спускане на автоматичния космически кораб „Съюз ТМА-05М” от МКС най-вероятно ще бъде отложено, докато не бъде гарантирана сигурността на полета. С планирания полет трябваше на Земята да се завърнат трима астронавти от МКС, завършили шестмесечното си дежурство на борда на станцията.

Повредата в магистралния комуникационен кабел е причинена най-вероятно от пътно-ремонтни работи в околностите на Москва, твърди агенция "Интерфакс", позовавайки се на свой източник.

Водещи новини

Още новини