В Париж Зеленски отрече да се говори за прекратяване на огъня и призова за повече подкрепа

Getty Images/Guliver
share

Украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в Париж в рамките на своята дипломатическа обиколка сред основните си европейски съюзници, целяща получаването на по-голяма подкрепа срещу руската инвазия, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14818

Прекратяването на огъня не е тема на разговор с нашите съюзници, каза тази вечер Зеленски след среща с френския си колега Еманюел Макрон. Той заяви, че информацията за прекратяване на огъня е "руска дезинформация". Президентът на Украйна също така призова за бързо увеличаване на западната помощ. "Преди зимата се нуждаем от вашата подкрепа", подчерта той.

От своя страна Макрон увери, че помощта на Франция продължава "в съответствие с поетите ангажименти", и изтъкна "напредъка в обучението и оборудването на една бригада".

Зеленски се очаква да посети още Рим, а след това и Берлин. Обиколката идва по-малко от месец преди президентските избори в САЩ, несигурният изход от които поражда опасения в Киев за устойчивостта на американската подкрепа, отбелязва АФП.

Перспективата за победа на Доналд Тръмп обаче беше омаловажена от генералния секретар на НАТО Марк Рюте в Лондон, където се срещна със Зеленски.

Рюте не се притеснява за американската подкрепа за Украйна

"Престанете да се притеснявате за президентството на Тръмп", каза той пред репортери по-рано днес, отбелязва БТА.

"Абсолютно съм убеден, че Съединените щати ще участват, защото разбират, че става въпрос не само за Украйна, но и за тях самите", добави генералният секретар на НАТО.

Тази сутрин в Лондон президентът Зеленски представи на британския премиер Киър Стармър и Марк Рюте подробности за своя „план за победа“ срещу Русия, се посочва в изявление на украинското президентство, цитирано от АФП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14818

Водещи новини

Още новини