Русия призова Запада да вдигне санкциите срещу Афганистан

Getty Images/Guliver
share

Руският външен министър Сергей Лавров призова днес Запада да отмени санкциите срещу Афганистан и да поеме отговорността за възстановяването на управляваната от талибаните страна след десетилетията на война там, предаде Франс прес.

Лавров не каза дали Русия ще премахне талибаните от списъка си с терористични организации, въпреки че няколко руски официални лица призоваха за това през последните месеци.

„Настойчиво призоваваме западните държави да признаят отговорността си за възстановяването на Афганистан след войната, да отменят санкциите и да върнат на Кабул неговите активи“, заяви Лавров.

Днес в Москва ще се проведат разговори с афганистански представители, включително външния министър Амир Хан Мутаки, както и с официални лица от съседни страни в Близкия изток и Централна Азия, съобщава АФП.

„Русия е убедена, че е необходимо да се поддържа прагматичен диалог с властите в Афганистан“, каза още Лавров.

ООН: Талибаните преустановиха кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит в Афганистан

Той посочи, че конструктивният диалог отговаря на интересите, свързани със сигурността и икономическото развитие в региона.  

Въпреки че още през 2003 г. Русия включи талибаните в своя списък с терористични организации, властта в Москва поддържа отношения с тях и приема техни пратеници в страната. След като талибаните си върнаха властта в Афганистан през 2021 г., Русия проявява отстъпчивост, отбелязва АФП.  

Междувременно днес ръководителят на Федералната служба за сигурност Александър Бортников похвали взаимноизгодното сътрудничество с афганистанските специални служби.

Руските власти са загрижени преди всичко за сигурността на бившите съветски републики в Централна Азия, граничещи с Афганистан. Както и за появата на нови джихадистки групировки, отбелязва БТА.

Русия, която има военна база в съседния на Афганистан Таджикистан, смята за "неприемливо" разполагането на военна инфраструктура "от трети страни" на афганистанска територия или в съседни страни "независимо от претекста", посочи още Сергей Лавров.

Водещи новини

Още новини