ЕС подготвя допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан, за да предотврати глад

  • 11 юни 2024 07:13

  • 575
  • 1
ЕС подготвя допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан, за да предотврати глад
© pixabay

Поради влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан Европейският съюз ще предостави на страната още милиони евро помощ, предаде ДПА.

Около 125 милиона евро (134,5 млн. долара) ще бъдат отпуснати на хуманитарни организации в Афганистан, за да се предотврати опасността от глад, съобщи вчера Европейската комисия.

Помощта ще бъде използвана предимно за осигуряване на хранителни продукти, подслон, здравни грижи и достъп до вода и санитарни помещения. 

Според информацията още 11 млн. евро ще бъдат предоставени на Пакистан. Те ще са предназначени за афганистанските бежанци и за подготовката на властите за справяне с бедствия. 

Още около 10 млн. евро са заделени и за хуманитарни организации в Иран, включително за грижи за афганистанските бежанци, пише БТА.

Германия се нуждае от още 75 000 войници за армията на НАТО

ЕК предоставя хуманитарна помощ на Афганистан от 1994 г., като до момента тази помощ възлиза на общо около 1,8 милиарда евро. За миналата година е била отпусната помощ за малко под 160 млн. евро.

Ситуацията в Афганистан се смяна за една от най-тежките хуманитарни кризи в света. По данни на Еврокомисията близо 24 милиона души в Афганистан са зависими от помощи, а над 15 милиона души са засегнати от остра продоволствена несигурност.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 13:15

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини