САЩ: Украйна може да удря дълбоко в Русия със собствените си оръжия

share

Киев не се нуждае от разрешението на Вашингтон, за да нанесе ответни удари по цели дълбоко в Русия. Украйна може да използва оръжия, които сама произвежда, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14723

"Украйна не се нуждае от нашето разрешение, за да удря по руски цели. Те са суверенна държава и могат да използват оръжия, които сами произвеждат. Което е много, ако погледнете програмите, които са въвели през последната година", каза Милър пред репортери на брифинг.

"И ако погледнете оръжията, които им предоставихме, дадохме да се разбере, че те могат да ги използват, за да удрят през границата срещу руски цели, извършващи атаки", добави той.

Въпросът за използването на западни ракети с голям обсег за поразяване на цели дълбоко в Русия беше един от ключовите въпроси по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Съединените щати миналата седмица. Киев все още не е получил разрешение за подобни удари.

Одеса е атакувана с ракети от Крим, отекнаха силни експлозии

Милър припомни, че в четвъртък президентът на САЩ обяви допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 8 милиарда долара.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14723

Водещи новини

Още новини