Владимир Путин заговори за важността на свободата на словото

Getty Images архив
share

Руският президент Владимир Путин подчерта значението на свободата на словото и информацията в днешно обръщение към медийна среща на върха, възприето като абсурдно от критиците на неговата политика за елиминиране на инакомислието, предаде ДПА.

„Във време, когато се развива сложният процес на многополярност, е особено важно да защитим принципите на надеждността на информацията“, каза Путин във видеообръщение към участниците в медийната среща на върха на БРИКС в Москва по случай 120-ата годишнина от създаването на държавна информационна агенция ТАСС.

„Истинската свобода на словото, която отразява различните мнения, дава възможност за търсене на компромиси и общи подходи за решаване на световните проблеми“, добави Путин.

Медиите играят важна роля в изграждането на справедлив световен ред, като дават на хората "обективна и неподправена картина на света", каза Путин.

Въпреки това руснаците почти не се ползват от свободата на словото и медиите във все по-авторитарния климат в страната, отбелязва ДПА.

Руски съд глоби мъж, боядисал си косата в цветовете на украинското знаме

ТАСС, създадена през 1904 г., е най-голямата новинарска агенция в страната и се разглежда като правителствен рупор.

Медиите, които не са в съответствие с изискванията и ценностите на Кремъл, са забранявани и затваряни, а противниците на правителството са преследвани от съдебната система.

Кремъл удвои усилията си срещу критиците на войната срещу Украйна, започнала през 2022 г., и много руски групи, които се противопоставят на войната, бяха обявени за нежелани организации.

След като бъдат определени като нежелани, те на практика биват забранявани, което засяга както медиите, така и правозащитните организации.

Водещи новини

Още новини