Лавров предупреди САЩ да не се шегуват с "червените линии" на Русия

Getty Images
share

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди САЩ да не се шегуват с "червените линии" на Москва в отговор на въпрос за потенциалната доставка на американски ракети с голям обсег на действие в Украйна, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14511

Руският първи дипломат заяви, че САЩ губят от поглед чувството за взаимно възпиране, което е в основата на баланса на сигурността между Москва и Вашингтон от времето на Студената война, и че подобни действия са опасни.

Лавров коментира доклад на Ройтерс, според който САЩ са близо до сключването на споразумение за снабдяване на Киев с крилати ракети въздух-земя с голям обсег JASSM, които могат да достигнат дълбоко навътре в територията на Русия, за което лобира украинският президент Володимир Зеленски. 

"Няма да бъда изненадан от нищо – американците вече прекрачиха прага, който сами си поставиха. Те са подтиквани към това, а Зеленски, разбира се, вижда това и се възползва", заяви Лавров пред интервюиращ го журналист от руска телевизия. 

"Но те трябва да разберат – те се шегуват с нашите червени линии тук. Те не бива да се шегуват с тях", добави руският първи дипломат.

Лавров заяви, че Вашингтон знае къде са тези граници, но греши, ако смята, че последиците от евентуална ескалация на войната в Украйна ще бъдат понесени главно от Европа. 

"Те са генетично убедени, че никой няма да ги пипне", каза той. Според него това подкопава всички принципи, които са в основата на стратегическата стабилност с Вашингтон от съветско време насам. "Това усещане за взаимно възпиране – по някаква причина те започват да го губят. Това е опасно", допълни руският външен министър.

The Economist: Зеленски отива в САЩ за последна молба към Вашингтон да позволи удари по територията на Русия

Лавров намекна за забележките на съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби, който през юни заяви, че президентът Джо Байдън многократно е казвал, че Вашингтон не се стреми към "Трета световна война". Тогава Кърби заяви, че голяма ескалация на войната в Украйна може да има "катастрофални последици, потенциално, на целия европейски континент" и това няма да е добре за интересите на Вашингтон.

За втори път в рамките на малко повече от седмица Лавров предупреждава САЩ, че една Трета световна война няма да се ограничи само в границите на Европа, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Кремъл заяви, че Русия прави промени в ядрената си доктрина, защото Вашингтон и съюзниците му заплашват Москва, като ескалират войната в Украйна и пренебрегват законните интереси на Русия в областта на сигурността.

Кремъл не съобщи какви промени планира да въведе в политическия документ, в който се посочват обстоятелствата, при които може да бъде използвано ядрено оръжие, нито кога промените биха влезли в сила, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14511

Водещи новини

Още новини