Сърбия никога няма да стане член на НАТО и да въведе санкции срещу Русия

pixabay
share

Сърбия ще запази военния си неутралитет, няма да се присъедини към НАТО и няма да въведе санкции срещу Русия, заяви вицепремиерът на Сърбия Александър Вулин на среща днес с руския президент Владимир Путин, съобщават световните агенции.

„Сърбия, ръководена от (сръбския президент – бел.ред.) Александър Вучич , (...) никога няма да стане член на НАТО, (...) никога няма да наложи санкции срещу Руската федерация и никога няма да позволи провеждането на каквито и да било антируски операции от нейна територия. Сърбия не е и няма да стане част от антируската истерия. Ние уважаваме и ценим Русия. Форумът, в който участвам, показва колко е глупаво да се прави опит за изолиране на Русия. Сърбия никога няма да участва в такава политика“, каза Вулин в разговора с Путин, проведен в рамките на Източния икономически форум в руския град Владивосток.

Изявлението на Вулин, който е бивш шеф на сръбската разузнавателна агенция БИА, отразява близките отношения между Белград и Москва, въпреки че Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ наложиха санкции на Вулин миналия юли, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици, злоупотреба със служебното положение и разпространяване на влиянието на Русия на Балканите.

“За мен е голяма чест да имам привилегията да говоря с вас", каза Вулин на Путин, като допълни, че срещата е окуражаваща за “всички сърби, където и да живеят".

Сърбия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, въведени заради инвазията в Украйна, въпреки че осъди агресията на Москва. Президентът Александър Вучич заяви, че налагането на санкциите не отговаря на националните интереси на Сърбия.

Сръбският вицепремиер Вулин ще се срещне с Путин

Вулин посочи още, че Белград  е "не само стратегически партньор на Русия, но и съюзник на Русия".

“И затова натискът върху нас от Запада е огромен“, посочи сръбският вицепремиер при разговора с руския държавен глава.

Срещата на Вулин с Путин се състоя  само няколко дни след като френският президент Еманюел Макрон посети Сърбия, когато Белград подписа споразумение за закупуване на френски изтребители Рафал - стъпка, на която се гледа като евентуално отдалечаване от Москва. Германският канцлер Олаф Шолц по-рано също посети Белград за подписването на споразумение между ЕС и Сърбия за суровини, необходими за зеления преход.

Александър Вулин в качеството си на сръбски вицепремиер отговаря за отношенията между Сърбия и Русия. През последните месеци Вулин често посещава Русия, където според сръбското правителство е разговарял с представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други институции.

На днешната среща Путин отправи покана към сръбският си колега Александър Вучич  да вземе участие в срещата на върха на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в Казан, насрочена за 22-24 октомври, информира ТАСС. 

"Поздравете президента Вучич. Чакаме го на събитията в рамките на срещата на  лидерите на БРИКС в Казан," каза руският лидер.

Той засегна и темата за доставките на руски газ за Сърбия, като подчерта, че Москва доставя синьо гориво на Белград при добри условия, но двете страни трябва да обсъдят въпроса за изтичането на договора за доставките през 2025 година.

"Както е известно, Русия играе съществена роля за осигуряване на енергийни ресурси за Сърбия, като го прави изключително коректно, на високо ниво, своевременно, при добри, много добри условия за Сърбия. Ще поговорим и за това. Има конкретни неща, които трябва да се решат. Имам предвид например това, че през март 2025 година изтича срокът на нашия договор за доставка на газ," каза Путин, пише БТА.

Водещи новини

Още новини