Украйна към Монголия: Арестувайте Владимир Путин

Getty images (архив)
share

Киев призова Монголия да задържи президента на Русия Владимир Путин, съгласно заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), когато стопанинът на Кремъл пристигне на държавна визита в азиатската страна на 3 септември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14456

От Москва от своя страна заявиха, че няма притеснения около пътуването.

МНС издаде заповедта арест на Путин през март миналата година във връзка с обвинения за незаконното депортиране на стотици деца от Украйна. Кремъл отхвърли обвиненията и ги определи като политически мотивирани.

Издадоха заповед за арест на Владимир Путин

Заповедта задължава 124-те държави членки на МНС, сред които е и Монголия, да арестуват руския президент и да го предадат на съда в Хага, в случай че руският президент стъпи на територията на някоя от тези страни.

"Призоваваме монголските власти да се съобразят със задължителната международна заповед за арест и да предадат Путин на МНС в Хага", зави украинското външно министерство в "Телеграм".

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе запитан дали Москва е обезпокоена от факта, че Монголия е член на МНС. "Не, не се притеснявам за това. Имаме чудесен диалог с нашите приятели от Монголия", отговори Песков.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14456

Водещи новини

Още новини