Лавров: Ясно е, че саботажът на "Северен поток" е нареден от Вашингтон

Getty Images/Guliver
share

Саботажът на газопровода "Северен поток" в Балтийско море през 2022 г. е поръчан от САЩ, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.   

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14342

"Въпреки че са участвали украинци, ясно е, че те не биха могли да се справят сами. Ясно е, че за да се извърши такава атака, заповедта е дошла от най-високо ниво, както се казва, а най-високото ниво за Запада, разбира се, е Вашингтон", посочи Лавров във видеоинтервю за руската медия "Известия", публикувано и в канала му в Телеграм.

Външният министър каза още, че Германия е длъжна да отговори на всички въпроси, поставени ѝ от Русия относно атаката.

"Германия е длъжна да отговори на всички въпроси. На първо място те категорично трябва да спрат да отказват да (ни) представят факти, които не биха могли да не са установили. И когато информацията, която изискваме, не се предоставя по официални канали, а се появява във вестникарски статии, и то едновременно в три, мисля, германски издания, в американския "Уолстрийт джърнъл", това навежда на мисълта, че всичко е инсценировка, разбира се", каза министърът, цитиран от ТАСС.

"Сега започваме да виждаме опити да се хвърли цялата отговорност върху група от някакви пияни офицери, които заедно с пиещи с тях бизнесмени или са наели някого, или са решили сами да се научат да се гмуркат. Това е несериозно", подчерта ръководителят на руското дипломатическо министерство.

По думите му "цялата тази операция е замислена, за да се отклони по някакъв общественото внимание и в Германия, и в света от истинските изпълнители, виновници, поръчители на този терористичен акт", отбелязва БТА.

Германия: Подкрепата ни за Киев не зависи от разследването на случая "Северен поток"

"Ние ще настояваме за прозрачно международно разследване. Позорно е за Германия просто мълчаливо да се примири с това, след като беше лишена в дългосрочен план от енергийно и произтичащото от него икономическо благополучие, което, като цяло, беше ключът към нейното развитие в продължение на много десетилетия под формата на устойчиви доставки на руски газ на разумни цени. Германия преглътна (това) мълчаливо, без каквито и да било коментари", каза Лавров.

Той добави, че Русия не се съмнява, че настоящият киевски режим е престъпен и терористичен и е изначално създаден "в резултат на държавен преврат, организиран с директната поддръжка на САЩ".

"И тези, които дойдоха на власт през февруари 2014 г., веднага обявиха война на своите собствени граждани, заплашиха да забранят руския език, което в крайна сметка и направиха, заплашвайки да изхвърлят руснаците от Крим", посочи Лавров.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14342

Водещи новини

Още новини