Украински заместник-министър на енергетиката е задържан при взимане на подкуп от 500 хил. щатски долара

Freepik
share

Украински прокурори съобщиха, че органите на реда са задържали един от четиримата заместник-министри на енергетиката, както и други лица, докато получавали подкуп в размер на 500 хил. щатски долара, предаде Ройтерс.

В хода на разследването е установено, че заподозрените са организирали схема за контрабанда на минно оборудване, принадлежащо на държавно въгледобивно предприятие, от зоната на бойните действия в украинската Донецка област, съобщи Генералната прокуратура на Украйна.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) също потвърди информацията, предаде Укринформ, цитирана от БТА. Тя съобщи, че в координация с Националното антикорупционно бюро са задържали заместник-министър на енергетиката докато получава подкуп в размер на половин милион щатски долара.

ССУ отбелязва също, че срещу тази сума заместник-министърът е обещал на ръководителите на държавните предприятия в Лвовско-Волинския въглищен басейн да им бъде безпрепятствено прехвърлено минно оборудване от мините, разположени в района на фронтовата линия в Донецка област.

Пуснаха под гаранция обвинения в корупция украински министър на аграрната политика

Става въпрос за уникално и много търсено оборудване от едно от държавните въгледобивни предприятия, което се намира в района на Покровск, който в момента е "най-горещото" направление, уточнява Укринформ.

"Тази пролет представители на индустрията са се обърнали към заместник-министъра на енергетиката за разрешително за евакуация на оборудване от района на бойните действия, за да бъде използвано в мините в западната област. Служителят, в чиито задължения влиза запазването на минното оборудване, обаче поискал пари за извозването му. В незаконната схема той включва трима съучастници: частен търговец на енергоносители, ръководител на енергийна компания от Николаевска област и ръководител на минно предприятие от Донецка област. От това предприятие е трябвало да бъде взето оборудването след взимане на подкупа", съобщи ССУ в изявление.

Парите са се прехвърляли чрез съучастници, но оперативните служители на ССУ са документирали всеки от "траншовете", правени на етапи. В резултат на това органите на реда задържат заместник-министъра и трима негови съучастници при получаването на част от подкупа.

Арестуваха главния военен кадровик на Русия

В момента и на четиримата задържани са повдигнати обвинения по чл. 368 от Наказателния кодекс (приемане на предложение, обещание или получаване на незаконна облага от длъжностно лице - бел.ред. Укринформ).

Извършителите могат да бъдат осъдени на до 12 години затвор с конфискация на имуществото, ако бъдат признати за виновни.

Водещи новини

Още новини