Скрили данните за подготовката на операцията на ВСУ в Курска област от Владимир Путин

Getty images (архив)
share

"Руски разузнавателни служби са получили данни за подготвянето на операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област почти две седмици преди нейния старт на 6 август", предаде "Блумбърг".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14264

 
Според източник от Кремъл, цитиран от базираната в Ню Йорк медия: Информацията бе относително коректна. В нея се разказваше за струпване на подразделения от състава на армията на Киев край западната граница на Руската федерация. Имаше и обосновани предположения за това откъде и кога може да влязат войниците и офицерите от ВСУ.

"Съответният доклад бе изпратен на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов. Той се запозна със съдържанието на документа, но не каза нищо на държавния глава и върховен главнокомандващ Владимир Путин. Причината за това бе, че стопанинът на Кремъл неофициално нареди, че не иска да чува лоши новини от и за Украйна", разказа още събеседникът на американската информационна агенция, пожелал анонимност.

"Днес Легионът "Свобода за Русия" заяви: Вече са освободени 800 квадратни километра. Присъединявайте се към нас и ВСУ, за да освободим нашата страна. Путин няма да ви помогне, които и да му се молите", предаде киевското издание "Обозреватель".

"От Легиона също призоваха хората да дават информация за руските войски в Курска област", добави украинската медия.

Легионът "Свобода за Русия" е създаден през март 2022 г. Той е съставен от бивши руски военни, преминали на страната на Киев. Подразделението по неофициални данни наброява няколко стотици души, това показа справка на екипа на novini.bg.

Дясната ръка на Рамзан Кадиров: Дадохме жертви в Курска област

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14264

Водещи новини

Още новини