Украйна постигна сделка за преструктуриране на 20 милиарда долара от дълга си

Getty Images архив
share

Украйна е постигнала принципна сделка с международните си кредитори за преструктуриране на 20 милиарда долара от дълга си, съобщават "Файненшъл таймс", Блумбърг, Униан и ТАСС.

Това ще даде възможност на Киев да ползва повече частен капитал, за да финансира отбраната си срещу руската инвазия, посочва "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Комитетът на облигационерите е приел номинална загуба от 37 на сто по 13 емисии облигации, отказвайки се от искове за 8,67 милиарда долара, се посочва в изявление по условията на сделката, цитирано от Блумбърг. В резултат на това Украйна ще спести 11,4 милиарда долара през следващите три години посредством комбинация от по-ниски купони и удължаване на падежа.

"Постигнахме принципна договорка с Комитета на облигационерите. Това е важен етап в преструктурирането на дълга, което ще ни позволи да икономисаме 11,4 милиарда долара за обслужването му през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г.", написа премиерът Денис Шмигал, цитиран от Униан. По думите му това освобождава средства за отбрана, социални дейности и възстановяване.

Кметът на Киев: Може да се наложи Украйна да произведе референдум в случай на мирно споразумение

Сделката заменя двугодишния мораториум по плащания по украинските облигации, обявен след началото на руската инвазия, чието действие приключва през август. Украйна поиска облекчаване на дълга като част от условията за продължаване на спасителните заеми от МВФ.

В замяна на изтриване на 37 цента от всеки долар по стария дълг кредиторите първо ще получат акции, струващи по 40 цента от първоначалната им цена. Те освен това незабавно възстановяват лихвените плащания, повишавайки ги от 1,75 на сто догодина до 4,5 процента през 2026 г., с последващи увеличения.

Водещи новини

Още новини