Американският журналист Еван Гершкович бе осъден на 16-години лишаване от свобода

Getty images (архив)
share

Съдът в Екатеринбург призна за виновен обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович и му определи присъда от 16 години затвор, предадоха световните агенции.

Тридесет и две годишният репортер на вестник "Уолстрийт джърнъл" ще трябва да излежи присъдата си в колония със строг режим.

Подсъдимият, неговите близки,  "Уолстрийт джърнъл" и правителството на САЩ отхвърлиха руските обвинения като неоснователни.

Руската прокуратура твърдеше, че Гершкович е събирал за ЦРУ информация за руска компания, произвеждаща танкове, които се използват в Украйна. Това бе първото заведено в Русия дело срещу американски журналист от края на Студената война.

Делото беше приключено необичайно бързо и при закрити врата, едва на третото заседание, докато обичайно делата за шпионаж отнемат месеци. Това подхранва спекулациите, че отдавна обсъжданото споразумение за размяна на затворници между Вашингтон и Москва може скоро да бъде финализирано, подчертава агенцията, като припомня, че Русия приключва делата срещу чужденци, преди да сключва споразумения за размяната им.

Руската прокуратура поиска 18 г. затвор за Еван Гершкович

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков - отказа днес да коментира този въпрос.

Водещи новини

Още новини