Си Цзинпин: Трябва да се създадат условия за пряк диалог между Украйна и Русия

Gettyimages (архив)
share

Китайският президент Си Цзинпин днес призова да се "създадат условия" за "пряк диалог" между Украйна и Русия, предаде Франс прес, като се позова на китайската държавна телевизия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14765

Това стана по време на среща в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, който пристигна на изненадваща визита в китайската столица няколко дни след  противоречивото му посещение в Москва в петък, по време на което той проведе разговори с руския президент Владимир Путин за войната в Украйна, добавя агенцията.

"Само когато големите сили покажат положителна енергия, вместо отрицателна, в този конфликт може да се появи проблясък на надежда за прекратяване на огъня възможно най-скоро", подчерта Си. Китай и Унгария "в основата си споделят" едни и същи идеи, добави китайският лидер.

Орбан оцени високо „конструктивните и важни инициативи“ за мир, предложени от Китай и описа Пекин като „стабилизираща сила в условията на глобални сътресения“, съобщи китайската държавна телевизия. Освен от Русия и Украйна, краят на войната „зависи от решението на трите световни сили – САЩ, ЕС и Китай“, написа Орбан в публикация във „Фейсбук“ под снимка, на която се вижда да се ръкува със Си. 

Китай - следващата важна визита на Орбан

Двамата лидери вече имаха възможност да разговарят на четири очи през май по време на държавното посещение на Си Цзинпин в Унгария.

Китайският президент приветства образцовото "стратегическо партньорство" в рамките на ЕС и призова Будапеща да играе "по-важна роля" в "развитието" на отношенията между страната му и Брюксел.

От своя страна Орбан в социалната мрежа „Екс“ определи посещението в Пекин като "Мисия за мир 3.0".

Унгарският премиер, чиято страна пое ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 юли, разгневи европейските партньори на Будапеща, които непоколебимо подкрепят Киев и прекъснаха връзките си с Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г. Унгарският премиер е единственият лидер на ЕС, който е останал близък до Кремъл, припомня БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14765

Водещи новини

Още новини