Британското промишлено производство се увеличава през юни

Getty Images
share

Промишленото производство във Великобритания отбелязва ръст през юни за втори пореден месец въпреки ускоряването на производствената инфлация и "по-слабия" износ. Това сочат данните от ново проучване, огласени днес и цитирани от ДПА.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), публикуван от "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) и Института за покупки и снабдяване "Чартърд" (CIPS), намалява до 50,9 пункта, след като през май достигна 22-месечен връх от 51,2 пункта. 

Показателят обаче остава над нивото от 50 пункта, което е индикатор за нарастване на промишленото производство.

Промишленото производство във Франция расте през април

"Промишленият сектор в Обединеното кралство се радва на най-силния си период на растеж от повече от две години насам. През юни ръстът на производството и на новите поръчки се задържа на стабилни нива, които са подобни на върховите равнища, постигнати през май". Това посочва Роб Добсън, който е главен икономист към "Стандард енд Пуърс глоубъл".

От своя страна британските компании обявиха, че инфлацията, която отразява цените на услугите и материалите, които използват при дейността си, се е ускорила през юни с най-бързия си темп от януари 2023 г. насам.

Производствените цени са се увеличили за шести пореден месец на фона на поскъпването на енергийните продукти, металите и материалите за опаковки, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини